stocksy_txpf7d7f3c1dv7100_medium_206036.jpg
Tiedote

Sähköliiton lakko on päättynyt suurimmassa osassa yrityksistä – liitto hyväksyi paikallisen ratkaisun

30.1.2020 klo 15.54
Sähköliitto on ilmoittanut, että se on lopettanut kaksi kuukautta jatkuneen lakkonsa suurimmassa osassa lakon kohteena olleista teknologiayrityksistä. Liitto on näyttänyt näissä yrityksissä vihreää valoa sille, että kiistaa aiheuttanut kysymys liiton jäsenten edustuksesta voidaan ratkaista Teknologiateollisuuden esittämän mallin pohjalta. Kyseisissä yrityksissä on päästy asiasta paikalliseen sopimukseen.

– Nyt on tärkeää, että tämä kohtuuton ja suurta vahinkoa tuottanut lakko lopetetaan kaikissa yrityksissä. Teknologiateollisuus esitti ratkaisumallin jo marraskuussa, mutta Sähköliitto torjui sen jyrkästi ja aloitti pitkän järjestöpoliittisen lakon kahdessatoista teknologiayrityksessä. On hyvä, että Sähköliitto tarttui vihdoin ratkaisumalliin ja turhat lakot ovat nyt osittain päättyneet. Valitettavasti tilanne ei ole vielä ohi, sanoo työmarkkinajohtaja Minna Helle Teknologiateollisuudesta.

Teknologiateollisuuden esittämän mallin tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa työpaikoilla ja varmistaa sähköalan työhön liittyvien erityiskysymysten huomioon ottaminen päätöksenteossa. Sekä työnantajapuoli että Teollisuusliitto ovat olleet koko ajan mallin takana. Sähköliiton tulee nyt aktiivisesti edistää työrauhan palautumista lopuissakin lakon kohteena olevissa yrityksissä.

Erimielisyyden taustalla on ollut Sähköliiton vaatimus omista luottamusmiehistä. Sähköliittolaisten edustusta ei voi kuitenkaan ratkaista tällä tavoin, sillä Sähköliitto ei ole teknologiateollisuudessa työehtosopimusosapuoli vaan liiton jäsenten työehdoista sovitaan Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisellä työehtosopimuksella. Työehtosopimusjärjestelmän mukaan vain työehtosopimuksen solmineen liiton edustaja voi tulkita työehtosopimusta ja tehdä sen pohjalta paikallisia sopimuksia.

– Sähköliiton lakko on surullinen esimerkki järjestöpolitiikasta, jonka edessä yritykset ovat täysin voimattomia. Yritykset ovat joutuneet kohtuuttomaan tilanteeseen ja mahdottomaan välikäteen, kun Sähköliitto yrittää laajentaa reviiriään Teollisuusliiton sopimusalalle. Teknologiateollisuuden mukaan Sähköliiton lakko on myös laiton, koska sillä painostetaan työnantajaa toimintaan, joka rikkoisi lakia ja teknologiateollisuuden voimassa olevaa työehtosopimusta, Helle muistuttaa.

Alkuperäistä tiedotetta on ajantasaistettu www-sivulla 3.2.2020.

Lisätiedot:
Työmarkkinajohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884
Neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäinen, puh. 040 060 8522