stocksy_txpf7d7f3c1dv7100_medium_206036.jpg
Tiedote

Sähköliitto ilmoitti kolmannesta kuukauden lakosta

15.1.2020 klo 16.59
SAK:lainen Sähköliitto on ilmoittanut jälleen uudesta neljän viikon mittaisesta lakosta teknologiateollisuudessa. Liiton ilmoituksen mukaan seuraava lakko alkaa 30. tammikuuta kello 22.00 eli se uhkaa heti meneillään olevan lakon päättyessä. Liiton laiton lakko alkoi 5. joulukuuta viime vuonna eli se on jatkunut jo puolitoista kuukautta. Kohteena on kaksitoista teknologiateollisuuden kärkiyritystä.

– Sähköliiton toiminta on täysin vastuutonta, ja liiton järjestöpoliittinen uho vie sanattomaksi. Liiton johtoa ei huoleta yhtään, että liiton jäsenten työpaikat joutuvat kasvaviin vaikeuksiin ja töitä myös siirtyy pois Suomesta. Liiton järjestöpolitiikka ja sisäiset poliittiset jännitteet ovat jo ajaneet Sähköliiton työmarkkinatoiminnan ulkokehälle, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Teknologiateollisuus on tarjonnut Sähköliitolle ratkaisumallia, miten Sähköliiton jäsenten edustus voitaisiin ratkaista työpaikoilla. Teknologiateollisuuden palkkalistoilla työskentelee kaikkiaan reilut tuhat sähköliittolaista, joiden työehdot määritetään Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisellä työehtosopimuksella. Teollisuusliiton luottamusmies edustaa työehtosopimusjärjestelmän mukaisesti myös Sähköliiton jäseniä paikallisissa neuvotteluissa.

– Sähköliiton vaatimus omista luottamusmiehistä on juridisesti mahdoton. Teknologiateollisuus ei voi suostua vaatimukseen ilman, että työantaja rikkoo voimassa olevaa työehtosopimusta ja sen valvontavelvollisuutta. Liitto vaatii lakolla painostaen asiaa, johon työnantaja ei voi lakia ja työehtosopimusta rikkomatta suostua. Tästä syystä lakko on ns. yleisen työrauhavelvollisuuden vastainen, Helle tähdentää.

– Sähköliiton jäsenet ovat teknologiateollisuuteen syntyneen työehtosopimuksen piirissä, ja he ovat mm. saamassa sopimuksen mukaiset palkankorotukset. Lakon lopettaminen välittömästi on sähkömiesten oman edun mukaista. Sähköliiton talutusnuora vie väärään suuntaan ja nakertaa alta työpaikat, Helle sanoo.

Lisätiedot:
Työmarkkinajohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884
Neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäinen, puh. 040 060 8522