stocksy_txpf7d7f3c1dv7100_medium_206036.jpg
Tiedote

Sähköliitto iskee nyt myös sähköntuotantoon – voimankäyttö tyrmistyttää

19.12.2019 klo 10.34
SAK:lainen Sähköliitto on ottamassa yhä järeämmät keinot käyttöön järjestöpoliittisessa ja laittomassa työtaistelussaan. Liitto ilmoitti myöhään keskiviikkona, että se jatkaa teknologiateollisuudessa meneillään olevaa lakkoa vielä kuukaudella 30. tammikuuta saakka. Lisäksi se ilmoitti tukilakoista useissa voimaloissa, jotka tuottavat sähköä ja lämpöä lakon kohteena oleviin teknologiayrityksiin. Häiriötilanteessa yritysten energiansaanti voi keskeytyä välittömästi.

Sähköliitto aloitti lakkoilunsa kaksi viikkoa sitten kahdessatoista teknologiayrityksessä. Uusi ilmoitus tarkoittaa, että liiton työtaistelutoimet kohdistuvat näihin yrityksiin kaksi kuukautta. Lakon kohteeksi joutuu myös järjestöriidan ulkopuolisia, toisen toimialan yrityksiä.

Sähköliitto lakkoilee puhtaasti järjestöpoliittisesta syystä. Lakossa ei ole kyse sähkömiesten työehdoista.

Sähköliiton voimakäyttö on täysin suhteetonta ja osoittaa liiton johdolta täydellistä harkitsemattomuutta. Liitto aiheuttaa suurta haittaa Suomen keskeisille vientiyrityksille.

– On hyvin valitettavaa, että perinteikäs ammattiliitto toimii näin vastuuttomasti ja menettää samalla kaiken uskottavuutensa työmarkkinatoimijana. Toivottavasti liiton jäsenet ymmärtävät tämän. Samoin on valitettavaa, että liitto houkuttelee jäseniään lakkoon valheellisilla argumenteilla. Esimerkiksi liiton toistuvat puheet työehtojen halpuuttamisesta eivät pidä miltään osin paikkaansa, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Energiateollisuus ry selvittää parhaillaan Sähköliiton ilmoittaman tukilakon vaikutuksia energiantuotantoon. Alustavan arvion mukaan toimet on kohdistettu lakon kohteena oleviin yrityksiin. Mahdollisista vaikutuksista kansalaisten arkeen ei ole vielä tietoa. Tämä neljän viikon pituiseksi ilmoitettu tukilakko alkaa 2. tammikuuta.

Sähköliiton lakko on laiton

Sähköliitto vaatii, että Sähköliiton jäsenille teknologiateollisuudessa pitää valita omat luottamusmiehet. Teknologiateollisuuden palkkalistoilla koko maassa on noin tuhat Sähköliiton jäsentä. Heidän työehdoistaan sovitaan Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisellä työehtosopimuksella, jonka piirissä on noin 93 000 työntekijää. Työehtosopimusjärjestelmän kannalta ei ole mahdollista, että jonkin muun liiton kuin työehtosopimuksen solmineen liiton edustaja toimii luottamusmiehenä.

Teknologiateollisuus toimitti Sähköliiton johdolle kuluvalla viikolla selvityksen, joka osoitti Sähköliiton lakon olevan ns. yleisen työrauhavelvollisuuden vastainen ja siten laiton. Teknologiateollisuus ja sen jäsenyritykset eivät voi sitoutua Sähköliiton vaatimukseen rikkomatta Teollisuusliiton kanssa neuvoteltavaa sopimusta ja lakia. Liitto painostaa siis lakolla kiellettyyn ja lainvastaiseen toimintaan. Tällaisen yleisen työrauhavelvollisuuden vastaisen työtaistelun järjestäjä on korvausvastuussa aiheuttamistaan vahingoista.

– Sähköliitto altistaa itsensä päivä päivältä kovemmille vahingonkorvausvaatimuksille. Liiton jäsenten rahat kuluvat liiton johdon valtapolitiikkaan ja sen ikäviin seurauksiin eivätkä asialliseen edunvalvontaan, Helle sanoo.

Lisätiedot:

Työmarkkinajohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884
Neuvottelujohtaja Pekka Kärkkäinen, puh. 040 060 8522