Tiedote

Suomalaiset tekoäly-yritykset listattiin jälleen: listalle nousi jo 24 yritystä

11.6.2019 klo 6.00
Teknologiateollisuuden Tekoälykiihdyttämön AI Landscape -listaus julkistettiin tänään. Toista kertaa julkaistavalle listalle nousi 24 tekoälyratkaisuihin keskittyvää suomalaisyritystä, joista kahdeksan oli uusia tulokkaita.

“Listalle nousi uusina tällä kertaa erityisesti tekoälyyn pohjautuvia tuoteyrityksiä, joiden lukumäärä on selvässä kasvussa varmasti tulevaisuudessakin. Kehitys kertoo, että tekoälystä on tulossa yhä useammalle suomalaisyritykselle uutta liiketoimintaa”, kertoo Antti Poikola, toinen Tekoälykiihdyttämön vetäjistä.

AI Landscape on puolivuosittain päivitettävä kuratoitu tekoäly-yritysten listaus, jota esimerkiksi tekoälyn sovelluskumppaneita tai sijoituskohteita etsivät voivat hyödyntää. Ensimmäinen AI Landscape julkaistiin vuoden 2018 lopulla ja seuraava päivitys tapahtuu ennen Slush sijoittajatapahtumaa tämän vuoden lopulla. Yritykset on jaettu kolmeen kategoriaan: tekoälyyn pohjautuvia tuotteita tai palveluja kehittävät yritykset, tekoälyn konsultoijat ja yritykset, jotka tarjoavat ratkaisuja tekoälysovelluksia rakentaville. Listan kuratoineessa raadissa on mukana muun muassa sijoitusmaailman, tekoäly-yritysten ja tekoälyn hyödyntäjien edustajia. Asiantuntijaraati valitsi listalle vain tiukat kriteerit täyttävät ensisijaisesti tekoälyyn keskittyvät huippuyritykset.

Tekoälystä on tulossa yhä useammalle suomalaisyritykselle uutta liiketoimintaa.

“Softataloilla on paljon hyviä ja suuriakin datatiimejä, mutta tälle listalle on nostettu vain yrityksiä, joiden liiketoiminta nojautuu ensisijaisesti tekoälyratkaisuihin”, Poikola sanoo.

Teknologiateollisuuden osana TEM:n Tekoälyaika-hanketta syksyllä 2018 perustama Tekoälykiihdyttämö (Finland’s AI Accelerator) auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä. Kiihdyttämössä yritykset sparraavat toisiaan entistä kovempaan vauhtiin olemassa olevien yleiskäyttöisten teknologioiden ympärille muodostetuissa ryhmissä. Näistä ensimmäisen, suomenkielisen puheentunnistukseen sovelluksiin kehittynyt ryhmä päätti työnsä toukokuussa. Ryhmän oppien perusteella koostettu Opas puheentunnistuksen hyödyntämiseen julkaistiin 20.5. Puheentunnistuksen ja tekoälyn kokeilua suunnitteleville yritykselle Opas puheentunnistukseen tarjoaa arvokkaita vinkkejä.

"Edelleen on työtä tehtävänä, jotta saamme tekoälyn hyödyt Suomessa täysimääräisesti käyttöön. Avainasemassa on sekä yritysten että julkisen sektorin kyky käynnistää ja skaalata tekoälyn käyttöön perustuvia hankkeita ja kokeiluja. Nyt julkaistulla listalla on useita yrityksiä, jotka voivat toimia kumppaneina tekoälyprojekteissa", Poikola tiivistää.

Puuttuuko listauksesta jokin yritys? Keräämme ehdotuksia listalle lisättävistä yrityksistä jatkuvasti. Lue lisää osoitteessa https://faia.fi/landscape/.

 

Lisätietoja:

Antti Poikola

+358 44 337 5439

antti.poikola@techind.fi