teollisuuden metallityöntekijä
Tiedote

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt

Ma, 02.12.2019 - 20:10
Teollisuusliiton uhkaama lakko teknologiateollisuudessa ei väistynyt vielä maanantaina, sillä Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoehdotuksen. Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt esityksen. Teollisuusliiton ilmoittama lakko uhkaa ensi maanantaina 9. joulukuuta.

(Tiedote on julkistettu noin klo 20.10 eli sen jälkeen, kun osapuolten vastaukset olivat tiedossa. Tiedotetta varten oli tallennettu nettiin kuva valmiiksi klo 19.32. Tästä johtuu, että tiedotteen julkistamisajaksi oli alun perin tullut tuo 19.32.)

Sovintoehdotus sisälsi vain palkantarkistukset, sillä osapuolet olivat sopineet muista asioista jo ennen sovittelua. Sopimuskokonaisuus ei sisältänyt minkäänlaisia heikennyksiä työehtoihin. Myös ns. kiky-tunnit olisivat poistuneet.

Ratkaisun mukaan ensisijaisena vaihtoehtona teknologiateollisuudessa olisi edelleen se, että palkantarkistuksista sovitaan paikallisesti. Mikäli paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimuksen ns. perälaudan mukaisesti. Piekkalan sovintoehdotus koski juuri tätä perälautaa. Perälaudan mukaan palkantarkistukset olisivat olleet kahden sopimusvuoden aikana yhteensä 1,6 prosenttia.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin valitettava, ettei lakonuhka väistynyt. Jos lakko alkaisi, se aiheuttaa teknologiateollisuudessa erittäin merkittäviä tuotannon menetyksiä.

– Työmarkkinoilla odotetaan teknologiateollisuuden päänavausta, jotta neuvottelujen suma alkaa purkautua. Teollisuusliiton päätös oli suuri pettymys. Työmarkkinoilla tarvitaan pikimmiten vastuullinen päänavaus, joka tukee kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä. Työllisyyden kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia ratkaisuja työmarkkinoilla tehdään. Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä, Helle tähdentää.

Teknologiateollisuuden yrityskyselystä kävi ilmi, että kaksi kolmasosaa alan teollisuusyrityksistä on saanut loppukesän ja alkusyksyn aikana vähemmän tilauksiakuin edellisellä kvartaalilla. Myös tarjouspyyntöjen määrä on pudonnut voimakkaasti.

Lisätiedot:
Työmarkkinajohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884