stocksy_txpf7d7f3c1dv7100_medium_682190.jpg
Tiedote

Toimihenkilöiden lakko alkaa teknologiateollisuudessa – Pro hylkäsi sovintoehdotuksen ja laajentaa lakkoaan

8.2.2020 klo 17.29
Ammattiliitto Pron ilmoittama lakko alkaa teknologiateollisuudessa maanantaina 10. helmikuuta. Pro hylkäsi lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen, jolla lakko olisi voitu välttää. Teknologiateollisuus hyväksyi sovintoehdotuksen.

Pron lakon kohteena on maanantaista alkaen 90 teknologiayritystä eri puolilla maata. Liitto ilmoitti kuitenkin lauantaina, että se laajentaa edelleen lakonuhkaansa koko toimialalle. Koko toimialan toimihenkilöitä koskeva lakko alkaisi 24. helmikuuta kello 00.00, jos sitä ennen ei päästä ratkaisuun.

– Pron päätös sovintoehdotuksen hylkäämisestä on erittäin valitettava ja päätös lakon laajentamisesta suorastaan pöyristyttävä. Sovintoehdotus olisi tuonut toimihenkilöille yleisen linjan mukaiset 3,3 prosentin palkankorotukset ja kiky-tunnit olisivat poistuneet entisessä muodossa. Kiistaa aiheuttanut työaikakysymys olisi ratkaistu uusilla joustoa lisäävillä ja myös toimihenkilöitä hyödyttävillä elementeillä, sanoo neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta.

– Olen todella pettynyt, että Pro aloittaa lakon ja vielä laajentaa sitä tässä epävarmassa taloustilanteessa ja molempien osapuolten tarpeita ymmärtävän sovintoehdotuksen jälkeen. Työpaikoilla varmasti ihmetellään liiton ratkaisua, Ruohoniemi sanoo.

Ruohoniemen mukaan ei ole mahdollista, että Pro saisi aggressiivisella lakollaan paremman ratkaisun. Päinvastoin, lakko vaikeuttaa yritysten toimintaa, heikentää kilpailukykyä ja tuo monella tapaa menetyksiä myös toimihenkilöille itselleen. Toivottavasti ratkaisu työriitaan saadaan mahdollisimman pian.

Pron lakon vaikutuksista on vaikea esittää tässä vaiheessa yksityiskohtaisempaa arviota. Tilanteet vaihtelevat huomattavasti yrityksestä toiseen.

Lisätiedot:
Neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577