Kai Mäenpää

Tuottavuus nousuun – Mitä voimme oppia palkitulta AGCO Powerilta?

|
Kai Mäenpää

Kun osaavista tekijöistä on pula, tuottavuuden parantamisen tarve korostuu. Tämä ei synny pelkällä kovalla tekemisellä, vaan innovoimalla ja investoimalla. 

Tällä hetkellä tilanteemme on se, että tuottavuus – toisin sanoen korkealaatuinen aikaansaaminen – on jäänyt vuosia jälkeen verrokki- ja kilpailijamaistamme. “Miksi?” on mielestäni keskeinen kysymys, ja hyvä vastaus siihen sisältää myös ratkaisun.

Ihannoimmeko pelkästään ahkeruutta ja kovaa työn tekemistä? Niitä toki tarvitaan, mutta tuottavuus ei synny pelkästään niillä. Se syntyy tekemällä asioita fiksummin, innovoimalla ja investoimalla. Keskeinen tekijä on asiakastarpeen ja -kokemuksen syvä ymmärtäminen, oikea hinnoittelu ja modernin teknologian erinomainen hyödyntäminen koko prosessin toteuttamisessa. Meillä on varmasti myös rakenteellisia handicappeja, mutta niiden korjaaminen ei ole yritysten käsissä. 

Keskeinen tekijä on asiakastarpeen ja -kokemuksen syvä ymmärtäminen, oikea hinnoittelu ja modernin teknologian hyödyntäminen koko prosessin toteuttamisessa.

Nyt luemme otsikoista koko ajan työvoimapulasta. Jos – ja kun – osaavia tekijöitä ei ole tarpeeksi saatavilla, aikaansaamisen keskeiseksi tekijäksi nousee tuottavuuden nostaminen.

AGCO Powerilla tuottavuutta parannetaan uusilla teknologioilla ja työn sujuvoittamisella

Moottorivalmistaja AGCO Power on innostava esimerkki siitä, kuinka se, mitä on tehty avarakatseisesti ja ennakkoluulottomasti, on myös toiminut. 
 

Agco Powerin tehdas sisältäpäin kuvattuna.

AGCO Power on edistyksellinen esimerkki robotiikan, automaatioiden ja huipputeknologian hyödyntämisestä tuotanto- ja kokoonpanoympäristössä. Yritys sai syyskuussa valtakunnallisen Vuoden teollisuusteko -palkinnon, joka jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Yrityksessä tuottavuutta mitataan todella säntillisesti, peräti vuorokausitasolla. Tavoitteena on vuosittainen kuuden prosentin parannus tuntituottavuudessa. Viime vuosina tähän tavoitteeseen on päästy kiitettävästi. 

Mitä AGCO Powerilla sitten on tehty?  Henkilöstö, ergonomia, työn sujuvuus. Automatiikka, innovaatiot, modernit teknologiat. Näillä kaikilla on ollut oma osansa kokonaisuudessa.

Ei ole liioiteltua sanoa, että henkilöstön hyvinvointi on jopa merkittävin tuottavuuteen vaikuttava yksittäinen tekijä.

Tuottavuuden tekee käytännössä yrityksen henkilöstö. Ei ole siis ollenkaan liioiteltua sanoa, että henkilöstön hyvinvointi on merkittävä, jopa merkittävin, tuottavuuteen vaikuttava yksittäinen tekijä.

Viihtyvyyteen ja työn sujuvuuteen AGCO Powerilla onkin kiinnitetty paljon huomiota. Työn tekemistä on ajateltu aidosti ihmislähtöisesti ja huomio on kiinnitetty moneen arkiseenkin yksityiskohtaan: työpisteiden ergonomiaan, äänimaailmaan, valaistukseen, tärinään, jopa erilaisten liimojen vähentämiseen.  

Osaamisen lisääminen tiimiytymisen avulla puolestaan mahdollistaa joustavuuden toiminnassa sekä sen, että tuottavuus pysyy koko ajan korkealla tasolla – myös kysynnän vaihteluissa.  

Kokoonpanolinjalla työn sujuvuutta helpottavat muun muassa automaatiot ja moderni teknologia, joiden käyttöönotossa AGCO Powerin Nokian Linnavuoren tehtaan voidaan sanoa olevan edelläkävijä tässä mittakaavassa. Kokoonpanolinjan hybridirobottisolut ovat kiehtova esimerkki uusista teknologioista: niissä ihminen ja robotti työskentelevät vuorovedoin, ikään kuin täydentäen toinen toistaan. 

Tule kanssamme oppimaan hyvistä käytännöistä!

Kuinka saada enemmän aikaan vähemmällä ja tehdä asiat fiksummin? Kuinka uudet teknologiat voivat auttaa tuottavuuden lisäämisessä? Kuinka kasvaa kestävästi ja löytää joustavuutta toimintaan ympäristön muutoksissa?

Suomen Konepajainsinööriyhdistys SKIY haluaa vaalia suomalaisten konepajojen ja oppilaitosten vuoropuhelua jatkuvassa tuottavuuden parantamisessa. Siksi aloitamme tuottavuuteen kohdistuvan webinaarisarjan, joista ensimmäinen pidetään 19.10.2012 klo 14-16. Tavoitteenamme on tuoda esille merkittäviä konkreettisia läpimurtoja tuottavuuden, kannattavan ja kestävän kasvun tekemisessä. 

Tule kuulemaan aiheesta lisää osallistumalla maksuttomaan webinaariin!

Lisätietoja:

Kai Mäenpää, SKIY:n johtokunnan puheenjohtaja, kai.maenpaa@leanthinking.fi
AGCO Power: Valmistuspäällikkö Ville Yli-Jama, ville.yli-jama@agcocorp.com