Uutinen

EcoDesign laajenee ja vaikuttaa yhä useampiin suomalaisyrityksiin

EcoDesign-direktiivi edistää kestävää kehitystä parantamalla energiatehokkuutta ja ympäristönsuojelun tasoa sekä samalla energiahuoltovarmuutta. Direktiivissä määritellään energiaa käyttävien tuotteiden suunnittelun ja tuotekehityksen ekologiset vaatimukset. Tavoitteena on ympäristönäkökohtien ja elinkaariajattelun integrointi tuotteiden suunnitteluvaiheessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ja Teknologiateollisuuden yhteisessä ekosuunnittelufoorumissa perjantaina esiintynyt Head of Sector Ismo Grönroos-Saikkala Euroopan komission Energiapääosastolta sanoo, että voimaan saatetut yli 20 EcoDesign- ja energiatehokkuusasetusta säästävät vuositasolla energiaa vuonna 2020 mitattuna noin 400 TWh:n verran. Ryhmäpäällikkö Martti Kätkä Teknologiateollisuudesta kertoo, että säästö vastaa koko Pohjoismaiden vuosittaista sähkökulutusta.

”Säästöä voidaan konkretisoida vertaamalla odotettuja säästöjä jäsenmaiden energian loppukäyttöön. Esimerkiksi 400 TWh odotetut vuositason säästöt vastaavat noin 35 miljoonan öljyekvivalenttitonnin loppukulutusta, mikä vastaa koko Ruotsin energian loppukulutusta vuonna 2010 tai noin 1,3-kertaista Suomen energian loppukulutusta”, Grönroos-Saikkala havainnollistaa.

”Energiaa käyttävien tuotteiden EcoDesign-direktiivin alaiset tuotekohtaiset asetukset laajenevat yhä useampiin tuotteisiin, ja se vaikuttaa tulevaisuudessa yhä useamman suomalaisen valmistavan teollisuuden yrityksen toimintaan”, painottaa asiantuntija Carina Wiik Teknologiateollisuudesta.

Kansallisesti direktiivi pannaan täytäntöön lailla tuotteiden ekologiselle suunnittelulle ja energiamerkinnälle asetettavista vaatimuksista ja sitä täydentävällä valtioneuvoston asetuksella. Lisäksi laki sisältää energiamerkintää ja energiatehokkuutta sekä siihen liittyvää tarkastustoimintaa koskevat säädökset.

Nyt direktiivin toimeenpanoon sisältyy 39 yksittäistä tutkimushanketta, joihin kuuluu 50-60 tuoteryhmää. Tähän mennessä on hyväksytty yli 20 EcoDesign-, energiamerkintä- ja rengasmerkintäasetusta. 12 asetusta on valmistelussa hyväksyttäviksi vuonna 2012 ja noin 20 vuonna 2013. Vuoden 2012 asetuksiin sisältyvät muun muassa lämmittimet ja vedenlämmittimet, joita valmistavat myös suomalaiset yritykset.

Tuoteryhmäkohtaisten toimenpiteiden täytäntöönpanoa valmistellaan Euroopan komissiossa. Toimenpiteistä äänestää komission johdolla toimiva, jäsenvaltioiden edustajista koostuva sääntelykomitea. Ennen sääntelykomitean käsittelyä täytäntöönpanoa valmistellaan ensin teknisissä tutkimuksissa ja sitten kuulemisfoorumissa, jossa ovat jäsenvaltioiden lisäksi edustettuina eri sidosryhmät. Sen jälkeen eli komission sisäisen valmistelun jälkeen selvitetään kolmansien maiden kanta maailmankauppajärjestöissä. Tuotekohtaiset säännökset annetaan komission asetuksina ja niiden kansallisesta valvonnasta vastaa Tukes. Asetukset koskevat valmistajia välittömästi.

EcoDesignin työohjelmassa vuosille 2012-2014 ovat ensisijaisina tuoteryhminä ikkunatuotteet, höyrykattilat, voimakaapelit, yrityksen palvelimet, älykkäät laitteet ja mittarit sekä viinikaapit. Vaihtoehtoisten tuoteryhmien listalla ovat syrjäytyspumput, pientehomoottorit, lämmityksen säätö, valaistuksen säätöjärjestelmät ja rakennusten lämmöneristystuotteet.

Lisätietoja:

Asiantuntija Carina Wiik, Teknologiateollisuus ry, 040 717 3627, carina.wiik@teknologiateollisuus.fi

Head of Sector Ismo Grönroos-Saikkala, DG Energy, Euroopan komissio, +32 2 296 39 16, ismo.gronroos-saikkala@ec.europa.eu

Ylitarkastaja Teemu Hartikainen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, 029 5052 655, teemu.hartikainen@tukes.fi