Uutinen

IndustryHack haastaa kokeilemaan teollisen internetin ratkaisuja

Teknologiateollisuus ry:n ja Sitran yhteisessä Teollisen internetin kohtaamisessa Slushissa tuolit olivat viimeistä myöten täynnä. Ei jää epäselväksi, mihin katseet ovat teollisuuden kehittämisessä kääntyneet.

Tilaisuuden avaaja Ismo Vessonen VTT:ltä esitteli vastikään käyntiin polkaistua Teollisen internetin foorumia (FIIF). FIIF tuo yhteen suomalaisia teollisen internetin toimijoita. (ks. lisää tiedotteesta "FIIF yhdistää teollisen internetin toimijat").

– FIIF haluaa katalysoida nopean oppimisen hankkeita, jotka toivottavasti jalostuvat teollisen internetin sovelluksiksi suomalaisyrityksille, Vessonen kuvaili. Mukaan toivotaan lisää myös teollisen internetin palvelujen tarjoajia.

Äkkiä ennen kuin kärki katoaa kauaksi

Jyri Arponen Sitrasta usutti suomalaisia toimimaan nopeasti: uusien liiketoimintamallien kehittäminen vie aikaa ja maailman teollisen internetin kärki huitelee jo kaukana edellä.

– Olennaista on tajuta myös, että tämä on yhteistyötä yli toimialarajojen. Yhtäkkiä toimialoilla ei olekaan enää väliä. Kyse ei ole pelkästä teknologian kehittämisestä, vaan täytyy aina miettiä, kuka asiakas kaiken takana on.

Tekesin Jukka Häyrynen kertoikin, että uuden Teollinen internet -ohjelman tavoitteena on muun muassa siilojen purku, eli parempi tiedonvaihto yli toimialojen sekä tiedon parempi hyödyntäminen liiketoiminnassa.

– Vientiä pitää saada lisää, tavoitteena olisi saada pk-sektorin vienti kaksinkertaiseksi. 

Olennaista on lähteä liikkeelle ja identifioida muutoskohteita

Pekka Sivonen Aalto-yliopistosta herätteli yleisöä muutokseen ja "pois kollektiivisesta narkolepsiasta". Hän esitteli kolme megatrendiä, jotka kaikki alleviivaavat teollisen internetin tulemista:

  • Työelämään on tulossa sukupolvi, jolla on ollut internet käytössään koko elämänsä ajan.
  • Puolet työpaikoista, jotka tunnemme, katoaa seuraavan 20 vuoden aikana.
  • Meillä on 50 miljardia laitetta internetissä 2022, eli todella "internet of everything".

Sivonen maalaili maailmaa, jossa pohjoismaiset suunnittelevat isojakin tuotteita ja asiakas toisella puolella maailmaa tulostaa ne itse 3D-tulostimella. Esimerkiksi terveysteknologiassa on valtava potentiaali.

– Maailmassa, jossa liiketoiminnan disruptio vauhdittuu, näiden asioiden on organisaatioissa oltava ylimmän johdon ja omistajien juttu, Sivonen painotti.

Ihmistä ei saa unohtaa teollisessa internetissä

Anu Kankainen Link Designista korosti empaattisen suunnittelun eli ihmisnäkökulman tärkeyttä teollisen internetin sovellusten kehittämisessä.

– Miten motivoidaan ihmiset käyttämään teknologiaa työssään ja arjessaan? Kankainen kysyi.

Teollinen internet ei toimi ilman ihmistä. Kankaisen mukaan esimerkiksi työntekijän tekemä datan keruuprosessi voi olla puutteellinen, jos työntekijä ei ole tarpeeksi motivoitunut. Kaikessa suunnittelussa pitää siis miettiä, miksi kuluttaja tai työntekijä haluaisi ottaa käyttöön jonkin uuden teknologian.

IndustryHack tulee!

Startup-aktiivi Petri Vilén ja Konecranesin Juha Pankakoski  kertoivat hackathoneista, joita järjestetään kymmenen vuoden 2015 aikana. IndustryHack-leirien ideana on, että koodarit, suunnittelijat ja tuotekehittäjät lyövät viisaat päänsä yhteen ja kokeilevat rohkeasti. Ensimmäinen industryHack järjestetään Konecranesilla helmikuussa 2015. Haku on auki!

Lue lisää tiedotteesta ja osoitteesta industryhack.com