Osaamisen kehittäminen
Uutinen

Joka neljäs kouluttamassa henkilöstöään koronalomautusten aikana – Työnantaja voi saada tukea esimerkiksi digitaitojen edistämiseen

14.5.2020 klo 16.45
Noin joka neljäs toimitusjohtaja on kouluttamassa henkilöstöään koronakriisistä johtuvien lomautusten aikana, kertoo Teknologiateollisuuden tuore kysely. Kouluttaminen on satsaus yrityksesi kasvuun jo heti koronasta toipuessa, ja siihen voi saada TE-hallinnon tukea jo koronan aikana.

Teknologiateollisuus kysyi huhtikuun lopulla jäsenyritystensä toimitusjohtajilta, aikovatko he hyödyntää koulutusmahdollisuuksia lomautuksen aikana tai sen sijaan. 552 vastaajasta 152 (28 prosenttia) kertoi, että aikoo tai on jo hyödyntänyt koulutusmahdollisuutta.

Yrityksillä on hyvin erilaisia koulutustarpeita.

”Tarvittavan osaamisen teemoista nousivat erityisesti digi- ja myyntitaidot, projektinhallinta, esimiestyön ja tuottavuuden kehittäminen sekä ammatillisista osaamisista koneistus, hitsaus, automaatio ja robottiosaaminen. Hyvä uutinen on, että näihin tarpeisiin on saatavilla koulutusta”, kertoo Teknologiateollisuuden asiantuntija Paula Varpomaa.

Paula Varpomaa

"Koronakriisi tuo yrityksiin taas uusia muutos- ja uudistamistarpeita. Osaaminen on yrityksille aivan keskeinen strateginen kysymys", muistuttaa asiantuntija Paula Varpomaa. 

Hän kehottaa yrityksiä olemaan yhteydessä alueensa oppilaitokseen tai TE-palveluihin. Lomautusaika kannattaa käyttää osaamisen kehittämiseen, koska työnantaja voi tietyin edellytyksin saada tukea TE-hallinnon kanssa suunniteltuihin koulutuksiin, ja erilaisia koulutusvaihtoehtoja on hyvin paljon tarjolla. Koulutustietoa kannattaa hakea muun muassa TE-hallinnon sivuilta.

TE-palveluista saat tukea koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen yrityksesi tarpeiden mukaan
  • Täsmäkoulutuksella voit tarjota yrityksesi ja henkilöstösi tarpeisiin räätälöityä ammatillista perus- tai lisäkoulutusta. 
  • Muutoskoulutusta voi käyttää myös tilanteissa, joissa henkilöstöä lomautetaan toistaiseksi ja paluu aiempaan työhön on epävarmaa.
  • Työvoimakoulutuksena voi suorittaa erilaisia lupakortteja ja pätevyyksiä TE-palvelujen kautta. 
  • Kansainvälisille työyhteisöille tarjotaan erilaisia koulutuksia, voit esimerkiksi tehostaa ulkomaalaisten työntekijöidesi valmiuksia työskennellä suomen tai ruotsin kielellä omassa ammatissaan.
  • Lisää tietoa koulutuksista ja valmennuksista löydät TE-hallinnon sivuilta.

Paula Varpomaa kehottaa työnantajia hyödyntämään lomautusaikaa koulutukseen, koska osaaminen on koronakriisin jälkeen haettavassa kasvussa yksi tehokkaimmista keinoista, joilla voi vahvistaa yrityksen kilpailukykyä.

Osaaminen ratkaisee koronan jälkeisen ajan kilpailussa

”Työelämä on ollut hurjassa murroksessa jo pitkään, ja koronakriisi tuo yrityksiin taas uusia muutos- ja uudistamistarpeita. Osaaminen on yrityksille aivan keskeinen strateginen kysymys, joka ratkaisee sen, ketkä pärjäävät ja ketkä putoavat. Menestyminen koronan jälkeisen ajan kilpailussa edellyttää uudistumista ja korkeampaa osaamista”, Varpomaa sanoo.

Koulutusta kannattaa vakavasti pohtia myös lomautuksen tai irtisanomisen vaihtoehtona.

”Tuotannon käynnistäminen uudelleen sekä kasvun hakeminen on helpompaa ja nopeampaa, kun talossa on jo osaavia ja uuden oppimisesta innostuneita työntekijöitä. Tähän mahdollisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua jo lomautusaikana”, Varpomaa toteaa.

Myös Teknologiateollisuuden työehtosopimuskumppanit Teollisuusliitto, Insinööriliitto, Tekniikan akateemiset, Ammattiliitto Pro ja Tietoala suosittelevat jäsenilleen koulutusmahdollisuuksiin tarttumista. Liitot pitävät asiaa erittäin tärkeänä, koska osaamisen kehittäminen auttaa niin yrityksiä kuin työntekijöitäkin ponnisteltaessa uuteen kasvuun.

Tietopaketti koulutustarjonnasta

Olemme koonneet työpaikkojen käyttöön tietopaketin koulutustarjonnasta eri puolilla Suomea. Mahdollisuuksiin voi tutustua tästä

Koulutustietoa kannattaa hakea myös mm. TE-hallinnon sivuilta osoitteista:
Työnantajalle / Yrittäjälle: Henkilöstöön ja yrittäjyyteen liittyvät koulutukset ja valmennukset
Työnhakijalle: Löydä töitä

Hyötytietoa yrityksille löytyy lisäksi EK:n muistiosta Opiskelu lomautusaikana ja lomautuksen vaihtoehtoja. Työnantaja voi esimerkiksi saada tietyin edellytyksin tukea TE-hallinnon kanssa suunniteltuihin koulutuksiin.

Lomautetun on puolestaan tärkeää tietää, että hänellä on nyt oikeus työttömyysturvaan opintojen tai yritystoiminnan estämättä. Poikkeussääntö on väliaikainen ja koskee 16.3.2020 tai sen jälkeen lomautettuja. Sääntö on voimassa 31.7.2020 saakka. Lue lisää täältä.

Lisätiedot:
Asiantuntija Paula Varpomaa, työmarkkinat, puh. 040 152 5778, paula.varpomaa@teknologiateollisuus.fi  

Lisää aiheesta:

Selvitys: Yritys voi ylittää koronan vahvalla kriisinhallinnalla - Avaimet löytyvät digistä, vahvasta taloudesta ja uudistumisesta

 

Kirjoitus on mukana toukokuun uutiskirjeessä.