maskikuva teollisuudesta
Uutinen

Näkymät eivät ole kirkastuneet teknologiateollisuudessa, pohjakosketus vasta edessä

Suomalaisen teknologiateollisuuden näkymät synkkenevät yhä, eikä aallonpohjaa ole vielä saavutettu. Teknologiateollisuuden tuoreen kyselyn mukaan kysyntä on heikentynyt edelleen vuoden kolmannella neljänneksellä, ja aiempaa suurempi osa yrityksistä odottaa tuotannon olevan hiljaisimmillaan vasta vuoden lopulla. Irtisanomisten määrä kasvaa.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n koronapulssi-jäsenkyselyyn, jonka tiedot kerättiin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Tiedusteluun vastasi 579 yritystä.

Vaikeuksien pitkittyminen heijastuu karusti myös työllisyyslukuihin. Koronapulssikyselyn perusteella voidaan arvioida, että teknologiateollisuudesta häviää koronan takia vuoden loppuun mennessä lähes 10 000 työpaikkaa. Menetettyjen työpaikkojen määrä nousee kokonaisuudessaan jopa yli 20 000:een, kun otetaan huomioon toimialan välillinen vaikutus työllisyyteen.

Peräti 47 % teknologiayrityksistä ilmoittaa nyt, että hiljaisin aika on vasta edessä. Edellisessä kyselyssä kuukausi sitten näin vastasi 33 %. Yritysten kysyntä heikkeni edelleen. Keväällä ja vielä lomien jälkeen noin 24 % yrityksistä raportoi, että heikko kysyntä haittaa yritystoimintaa erittäin paljon. Nyt luku on kivunnut jo 28 %:iin. Kyseessä on huolestuttava käänne heikompaan.

− Tulos on ikävä viesti siitä, että kysyntä ei ole piristynyt Suomessa vaan se on yritysten mukaan pikemminkin heikentynyt entisestään. Euroopan teollisuudesta viime kuukausina kantautuneet rohkaisevat uutiset eivät valitettavasti näy suomalaisessa teknologiateollisuudessa, ehkä hieman vastoin odotuksia, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Huoli kasvaa myös ensi vuodesta

Näyttää siis yhä selvemmältä, että teknologiateollisuudessa aallonpohja siirtyy kauemmaksi, ainakin vuoden viimeiselle neljännekselle tai ensi vuoden alkuun. Avoimien vastausten perusteella yrityksillä on kuitenkin kasvava huoli myös koko ensi vuoden kehityksestä. Myös monet tähän saakka hyvin pärjänneet yritykset arvioivat, että ensi vuodesta tulee vaikea.

− Valitettavasti aivan tuoreimmat tiedot vihjaavat, että talouden toipuminen on jälleen hidastumassa myös Euroopassa palvelusektorin vetämänä koronaepidemian voimistumisen takia. Jos kysyntä jatkaisi kasvuaan Euroopassa ja maailmalla, se toki näkyisi väistämättä Suomessakin jossain vaiheessa, mikäli vain kilpailukykymme on riittävällä tasolla, Rautaporras sanoo.

− Nyt on varmistettava, että Suomen hyvinvoinnille tärkeitä elinkelpoisia vientiyrityksiä ei mene koronan takia nurin. Yritysten kustannustukea tulee jatkaa ja tuen kriteereitä muuttaa niin, että myös vientiyritykset voivat päästä sen piiriin. Lisäksi niin hallituksessa kuin työmarkkinoilla tarvitaan kilpailukykyä vahvistavia toimia, Rautaporras tähdentää.

Liite:
Teknologiateollisuuden VIII koronapulssikysely

Lisätiedot:
Pääekonomisti Petteri Rautaporras, puh. 050 304 2220

Teksti on mukana syyskuun uutiskirjeessä.