Uutinen

Oulussa tentattiin toimitusjohtajia ja puhuttiin rakkaudesta

Teknologiateollisuus ry ja Oulun yliopiston opiskelijakillat kokosivat opiskelijat ja teknologiayritysten toimitusjohtajat keskustelemaan. Toimitusjohtajat tentissä -tilaisuudessa kyseltiin muun muassa yrityksissä tarvittavasta osaamisesta, hyvästä johtajuudesta ja työnteosta opiskeluaikana.

Oulun yliopiston Saalastinsaliin kokoontui  17.3.15 toista sataa tietotekniikan, sähkötekniikan ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelijaa. Tentattavina olivat johtajat Fingersoftista, FixUista, Solitasta, Valopaasta ja ZEF:stä. Tilaisuuden avannut rehtori Jouko Niinimäki oli iloinen toivottaessaan tenttivieraat ensimmäistä kertaa Ouluun. Kolmena edellisenä vuonna tilaisuus on järjestetty Aalto-yliopistossa.

Rekrytointi- ja osaamistarpeiden lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa siitä, miten tentattavat olivat päätyneet johtajiksi sekä millaisia epäonnistumisia johtajat olivat kokeneet ja mitä he olivat niistä oppineet. Johtajat kertoivat, että toimitusjohtajuus vaatii kykyä nähdä, mihin yritys on menossa, positiivisuutta, uteliaisuutta ja roimasti sinnikkyyttä.

Virallisen tenttiosuuden jälkeen opiskelijat pääsivät keskustelemaan vapaamuotoisemmin johtajien ja muiden yritysedustajien kanssa ruokailun yhteydessä. Paikalla oli myös yliopiston henkilökuntaa sekä Business Kitchen.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1906","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"216","typeof":"foaf:Image","width":"539"}}]]

Johtajien katse tulevaisuuteen. Tentattavina vas. Jaakko Alasaarela (ZEF), Toivo Vilmi (Valopaa), Jonne Seppä (Solita), Eeva Kangas (FixUi) sekä Teemu Närhi (Fingersoft). Etualalla juontaja Päivi Järvenpää, jonka juontajakaverina toimi opiskelija Pasi Keski-Korsu. 

Johtajien tenttieväät opiskelijoille

Johtajat loivat opiskelijoille uskoa teknologia-alan tulevaisuuteen ja erityisteemana oli digitalisaatio. Oulussa on eletty muutoksen aikaa, kun muutamaan isoon työnantajayritykseen ei voi enää turvata. Toimitusjohtajien mielestä Oulun tilanne on nyt parempi, sillä on syntynyt useita uusia yrityksiä ja vaikeat ajat voi nähdä mahdollisuutena kasvuun. Suomessa teknologiaosaaminen ja edellytykset ovat hyvät, mutta esimerkiksi digitalisaatio on suuri yhteiskunnallinen muutos, joka vaatii yrityksiltäkin vielä kehittymistä.

Oulun tilanne rekrytointinäkökulmasta on digipuolella hyvä. Useat johtajista sanoivat, että yrityksissä on jatkuva osaajahaku päällä. Esimerkiksi Solita on vasta avannut toimipisteensä Ouluun ja tavoitteena on kolminkertaistaa henkilöstömäärä vuoden loppuun mennessä. Yritykset etsivät huippuosaamista, mutta ennen kaikkea rakastettavia työkavereita. ”Työyhteisö on kuin perhe ja perheessä tarvitaan rakkautta”, todettiin tentissä.

Toimitusjohtajien suusta kuultiin myös seuraavia ajatuksia ja ohjeita:

  • Jatkuva oppiminen on tärkeää ja valmistuminen kannattaa.
  • Opiskeluajan verkostoitumisesta ja opiskelijaelämän aktiivisuudesta on huimasti hyötyä työelämässä.
  • Tee asioita, jotka kiinnostavat ja tuntuvat oikealta.
  • Kaikkia työelämätaitoja ei tarvitse oppia koulussa; intohimoa alaa kohtaan osoittaa myös harrastuneisuus.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1907","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"336","style":"width: 539px; height: 305px;","typeof":"foaf:Image","width":"594"}}]]

Tiukkoina tenttaajina Oulun yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä muutama vieras Tampereelta.

Lisätietoja:

Asiantuntija Piia Simpanen, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi, puh. 0400 199 399

Kuvat: Samuli Körkkö, Oulun yliopiston opiskelija

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"1908","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"width: 150px; height: 147px;","typeof":"foaf:Image"}}]]

Tapahtuma oli osa Euroopan komission Watify-hanketta, jonka tavoitteena on edistää yritysten digitalisoitumista ja digiyrittäjyyttä.