Uutinen

Raportti: Suomi voi ponnistaa tekoälyn kärkimaaksi

Työ- ja elinkeinoministeriön Tekoälyohjelman loppuraportti esittelee vision tekoälyajan Suomesta vuonna 2025.

Työ- ja elinkeinoministeriön Tekoälyohjelman viime viikolla julkaistu loppuraportti esittelee vision tekoälyajan Suomesta vuonna 2025, joka on vetovoimainen ja kilpailukykyinen, relevantisti koulutetuin kansakunta ja jossa toimii tietoinen ja itsenäinen kansalainen. Tekoälyohjelman työssä oli mukana yli sata vaikuttajaa ja asiantuntijaa elinkeinoelämästä sekä muilta yhteiskunnan sektoreilta. Raportti kattaa 11 eri aihealuetta eli avainta toimenpidesuosituksineen tekoälyn hyödyntämiseksi Suomessa.

Yhtenä konkreettisena valintana Tekoälyohjelman loppuraportti suosittelee panostuksia datan ja tekoälyn hyödyntämiseen etenkin yritysten välisillä markkinoilla, jossa Suomella on jo vahvaa edelläkävijäosaamista. Eettisesti kestävälle ja kaikkia toimijoita hyödyttävälle datataloudelle on nyt maailmalla tilausta.

- Raportissa korostetaan osuvasti sitä, miten tekoäly on jo nyt läsnä tukiälynä erilaisissa toteutuksissa, parantaen palveluita ja tehostaen toimintaa, Teknologiateollisuuden digijuristi Jussi Mäkinen sanoo. - Suomella on hyvät mahdollisuudet edistyä tekoälyn hyödyntäjänä nopeasti, mutta tämä vaatii tiivistä yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin välillä, jotta kokeiluja saadaan nopeasti käyntiin.

Vetovoimaisen ja kilpailukykyisen Suomen rakentamiseksi on ensisijaisen tärkeää luoda tiivis yhteistyö julkisen ja yksityisen sektorin välillä liiketoiminnan digitalisaation ja tekoälyn hyödyntämisen edistämiseksi. Tämän kautta voidaan löytää toimivia tapoja nostaa innovaatiotoiminnan panostuksia, rakentaa toimivia yhteistyömalleja, kehittää kannustavaa sääntelyä sekä tukea yritysmaailman osaamista ja kyvykkyyksien kehittämistä laajasti.

- Tekoälyaika-ohjelman tuloksia kannattaa hyödyntää päätöksenteon pohjana. Myös tekoälyä vauhdittavaan TKI-rahoitukseen kannattaa panostaa, Teknologiateollisuuden Mäkinen toteaa.  

Raportissa nostetaan esiin myös huippuosaajien merkitys tekoälyn kehitykselle ja soveltamiselle. Teknologiateollisuuden viimevuotisen osaajatarveselvityksen mukaan alalle tarvitaan vuoteen 2021 mennessä yli 53 000 uutta osaajaa, joista yli 11 000 on digitalisaation, tekoälyn ja data-analytiikan osaajia.

Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää datan sujuvaa liikkumista yritysten välillä. Tätä varten Teknologiateollisuudessa on tänä keväänä käynnistetty kaksi hanketta, jotka auttavat yrityksiä datan jakamisessa. - Kehitämme vakioehtoja yritysten väliseen datan jakamiseen. Tämän lisäksi olemme mukana laajassa dataoperaattorihankkeessa, jossa luodaan oikeudellisia, taloudellisia ja teknisiä edellytyksiä ihmiskeskeiseen datatalouteen ja useiden datavirtojen hallintaan, Jussi Mäkinen sanoo.  

 

Artikkeli on mukana maaliskuun uutiskirjeessä.