Uutinen

Risto Niemisestä ja Irma Thesleffistä tieteen akateemikkoja

Aalto-yliopiston professori Risto Nieminen ja Helsingin yliopiston professori Irma Thesleff ovat uusia tieteen akateemikkoja. Niemisen ja hänen tutkimusryhmänsä materiaalifysiikkaa koskeva työ on vaikuttanut olennaisesti myös teknologiateollisuudessa.

Arvonimen luovutustilaisuudessa Säätytalolla 18.2 puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti korkeatasoisen tieteen ja tutkimuksen ja osaamisen moninaista merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle ja elinkeinoelämälle.

Professori Risto Nieminen tunnetaan kansainvälisesti arvostettuna teoreettisen ja laskennallisen materiaalifysiikan ja nanotieteiden tutkijana, innostavana opettajana ja tieteen popularisoijana. Hän toimii tällä hetkellä Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun dekaanina.

Professori Nieminen on kehittänyt tietokonepohjaisia laskennallisia menetelmiä ja erilaisia mallinnus- ja simulointimenetelmiä yhdistäen niitä monimittakaavaiseksi materiaalitutkimukseksi. Tutkimus on auttanut ymmärtämään ja mallintamaan materiaalien atomaarisen rakenteen ja niiden kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten ominaisuuksien välistä yhteyttä.

Arvonimen luovutustilaisuudessa professori Nieminen muisteli omia opiskeluaikojaan ja totesi, että tutkimusongelman laskennallinen ratkaisu, joka 70-luvun alussa olisi vienyt vuoden, tapahtuu suurteholaskennan ansiosta nykyisin sekunnissa.

Materiaalifysiikan laskennallisia menetelmiä käytetään fysiikan lisäksi monilla muillakin aloilla talous- ja yhteiskuntatieteitä myöten. Teollisen valmistuksen prosessit, kestävät energiaratkaisut, raaka-aineiden riittävyys ja ilmakehän ja ympäristön vaaliminen, ovat esimerkkejä tulevaisuuden kannalta tärkeistä teemoista, jotka liittyvät läheisesti professori Niemisen tutkimusalaan ja -menetelmiin.   

Professori Niemisen ja hänen tutkimusryhmiensä työ on vaikuttanut suoraan monien uusien materiaalien ja ilmiöiden löytämiseen ja ominaisuuksien ymmärtämiseen, kuten IT-teknologiassa kosketusnäytöt ja yhdistepuolijohteet, joilla saadaan aikaan juuri halutunlaista koherenttia valoa vaikkapa CD- ja Bluray-soittimiin.

Professori Irma Thesleff työskentelee Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa kehitysbiologian tutkijana. Hän on selvittänyt elinten kehitystä ohjaavia mekanismeja, etenkin kehittyvien solujen välistä viestintää – ”solujen kieltä”. Professori Thesleffiä pidetään yhtenä maailman johtavista hampaiden ja muiden syntyperältään samanlaisten elinten tutkijana.

Professori Thesleff kertoi, että pitkäjänteisen tutkimustyön ansiosta tutkimusryhmä voi nyt pohtia myös mahdollisia sovelluksia, kuten mahdollisuutta rakentaa puuttuvien hampaiden tilalle uusia viestimolekyylien avulla tai kantasoluista.

 

Teknologiateollisuus korostaa tutkimus- ja yritysmaailman yhteistyön tärkeyttä

Teknologiateollisuus on sitoutunut omalta osaltaan vahvasti yliopistouudistuksen, jonka keskeisinä tavoitteina on nostaa tutkimuksen tasoa, parantaa opetuksen laatua ja syventää ja monipuolistaa tutkijoiden, opettajien, opiskelijoiden ja yritysten asiantuntijoiden yhteistyötä.

- Nyt olisikin tärkeää, että yliopistojen erikoistumisessa edetään ripeästi ja yliopistojen keskinäinen työnjako selkiytyy ja yhteistyö vahvistuu. Odotamme myös, että yliopistojen julkiset resurssit ovat kansainvälisesti kilpailukykyisiä, toteaa Teknologiateollisuuden innovaatioympäristö ja uudistuminen -yksikön johtaja Mervi Karikorpi.

Tasavallan presidentti myöntää tieteen akateemikon arvonimet Suomen Akatemian hallituksen esityksestä. Tieteen akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti kahdellatoista erittäin ansioituneella suomalaisella tieteenharjoittajalla. Ulkomaisten tieteen akateemikkojen määrää ei rajoiteta.

Suomen Akatemian tiedote

 

Lisätietoja:

Teknologiateollisuus ry: Mervi Karikorpi, johtaja, innovaatioympäristö ja uudistuminen, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi