Uutinen

Suomalaiset koulut täyttyvät rohkeista kokeiluista

HundrED-hankkeessa on mukana ideoita robotiikasta seikkailupedagogiikkaan ja ajattelun taidoista maailman suurimpaan vanhempainiltaan. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on yksi hankkeen pääyhteistyökumppaneista ja tukee mukaan valittuja hankkeita.

HundrED on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluva suurhanke, jonka tavoitteena on pohtia, miltä koulujen ja koulutuksen seuraavat 100 vuotta maailmassa näyttävät. HundrED-hankkeessa toteutetaan 100 kunnianhimoista suomalaista kokeilua, kerätään 100 jo toiminnassa olevaa, kansainvälistä opetusinnovaatiota ja haastatellaan yhteensä 100 visionääriä kaikista maanosista.

Kokeilut testataan, validoidaan ja paketoidaan sellaiseen muotoon, että niitä on helppo hyödyntää missä tahansa koulussa globaalisti. HundrED on voittoa tavoittelematon, ja sen tulokset jaetaan koko maailmalle syksyllä 2017.

”Suomalaista koulujärjestelmää on pidetty vuosikymmeniä yhtenä maailman parhaista. Siksi on luontevaa, että Suomi toimii edelläkävijänä, kun mietitään maailman koulujen uudistamista”, sanoo hankkeen vastaava tuottaja Saku Tuominen.

”Suomalainen koulu rakentaa perusteita koko yhteiskuntamme tulevaisuudelle. Toivon, että HundrED innostaa ja rohkaisee hienoja opettajiamme tarttumaan haasteeseen – ja tarjoaa alustan yhdessä tekemiselle”, kertoo Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen.  

Yli 500 hakemusta, tiukka seula

HundrEDin hakuprosessissa oli mukana yli 500 kunnianhimoista ideaa, joista 12-henkinen asiantuntijaraati valitsi jatkoon päässeet. Ensimmäisessä vaiheessa valittiin 75 hanketta. Loput 25 valitaan vuoden lopussa. Toinen hakukierros päättyy 15.10.2016.

Valittujen hankkeiden kirjo on laaja. Koska tulevaisuuden koulussa tulee opettaa hyvin moninaisia taitoja, mukana on robotiikkaa ja koodaamista yhtä lailla kuin ajattelun taitoja, elämänhallintaa ja itsetunnon kehittämistä, maahanmuuttajien haasteita, kestävää kehitystä ja yrittäjyyttä.

Mukana on myös hankkeita, joissa etsitään uudenlaisia tapoja opettaa, joko yksin tai ryhmässä ja usein modernia teknologiaa rohkeasti hyödyntäen. Yksi keskeinen muutosalue kaikkialla maailmassa on arviointi ja testaaminen – miten koulu arvioi oppilasta ja miten oppilas arvioi itse itseään. HundrED-hankkeissa kokeillaan numeroarvioinnin muuttamista taitotasoarvioinniksi ja hyödynnetään erilaisia digitaalisia työkaluja.

Muutos ei ole mahdollista ilman visionääristä johtamista

Joukossa on esimerkkejä vanhojen koulujen uudistamisesta ja kokonaan uusien suunnittelemisesta ja rakentamisesta. On koulua purjeveneessä ja tilapäistä koulua olympialaisissa. Entä millainen olisi startup-lukio? Sitäkin tutkitaan.

Mikään muutos ei kuitenkaan ole mahdollista ilman hyvää ja visionääristä johtamista. Siksi HundrED-hankkeissa seurataan muutosta sekä suurissa kaupungeissa että maaseudun kylissä. Mukana on valmennuskokonaisuuksia, konkreettisia hankkeita toimintakulttuurin muuttamiseksi sekä maailman suurin vanhempainilta.

”Uskon, että suomalainen koulu uudistuu kunnianhimoisten ja huolella validoitujen, monissa kouluissa toistettavissa olevien kouluinnovaatioiden avulla. Niitä HundrEDissa nähdään paljon, ja niiden toivoisi leviävän sekä kaikkialle Suomeen että maamme rajojen ulkopuolelle, sanoo HundrEDin arviointiryhmän jäsen ja opettajankoulutuslaitoksen johtaja Tiina Silander Jyväskylän yliopistosta.

Tutustu kaikkiin 75 hankkeeseen: Hundred.fi/koulut

Lue lisää HundrED-hankkeesta: Robotiikasta seikkailupedagogiikkaan, ajattelun taidoista maailman suurimpaan vanhempainiltaan

HundrED on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017 ja sen viralliset yhteistyökumppanit ovat OP, DNA, Supercell ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Lisätietoja:
Laura Juvonen
Toimitusjohtaja, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
040 589 6263 | laura.juvonen@teknologiateollisuus.fi
www.hundred.fi

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"3510","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"169","style":"font-size: 13.008px; line-height: 20.0063px; width: 300px; height: 169px; float: left;","typeof":"foaf:Image","width":"300"}}]]