Uutinen

Tämä toimii! -teknologiakilpailun 2014 voittajaryhmät Vilppulasta, Tikkalasta ja Espoosta

Valtakunnallisen Tämä toimii! -teknologiakilpailun loppuhuipentumassa Millennium-paviljongissa Helsingissä tiistaina 6.5. palkittiin kolme parasta 4 - 6 luokkalaisten ryhmää.

Tämä toimii! -loppuhuipentumassa Millennium-paviljongissa oli arvioitavana 15 koululaisryhmää eri puolilta Suomea. Alakoululaiset ovat ideoineet ja valmistaneet liikkuvia, leikittäviä leluja sekä niiden mainioita mainoksia ja päiväkirjoja Tämä toimii! -prosessiensa vaiheista.

Tramp Ball, Maaginen kuutio ja RBB RoboBoBotti - kekseliäimmät lelut

Palkittujen ryhmien lelut ilmaisivat tekijöidensä rohkeutta ja mielikuvitusta, tuotokset olivat omaperäisiä ja niissä oli mielenkiintoisia luovia ratkaisuja. Tampereen teknillisen yliopiston teekkareista ja Teknologiateollisuus ry:n edustajista koostunut tuomaristo kiitteli Tämä toimii! -ryhmiä oivaltavista teknisistä ratkaisuista ja vakuuttavista esittelyistä.

Ryhmät ovat leluissaan käyttäneet materiaaleja monipuolisesti liikkeen ja leikittävyyden aikaansaamiseksi. Mainokset ovat visuaalisesti houkuttelevia ja koukuttavia, päiväkirjat selkeitä kuvauksia innostavasta ryhmätyöstä.

1. palkinnon voittaneen Tramp Ball -lelun ovat suunnitelleet ja valmistaneet Vilppulankosken koulun 6B luokan oppilaat Kimi Lahti, Sanni Pummila, Juudit Ritaranta ja Elias Salonen.

2. palkinnon voittaneen Maagisen kuution toteuttivat Tikkalan koulun 4 - 6 luokkien oppilaat Valtteri Korhonen, Tekla Hujala ja Sara Virtanen. 

3. palkinnon voittaneen RBB RoboBoBottin ideoivat ja valmistivat Espoon Niittykummun koulun 6M luokan oppilaat Toivo Martti, Pinja Laukkanen, Sini Hirvonen, Tinja Järvilehto ja Saga-Maria Ronkainen

Tämä toimii! -voittajat valittiin Millennium-suurtapahtumassa

Tämä toimii! -loppuhuipentuma järjestettiin osana Tekniikan Akatemian TAFin Teknologian ja innovaatioiden suurtapahtumaa Millenniun-paviljongissa Helsingin Kansalaistorilla. Tämä toimii! -finaalin järjestivät TAF, Tampereen yliopistojen LUMATE-keskus ja Teknologiateollisuus ry.

2014 Millennium-teknologiapalkinnon voittaja fyysikko Stuart Parkin oli mukana kannustamassa ja onnittelemassa Tämä toimii! -ryhmiä - "tulevia Millennium-voittajia!"
Tasavallan presidentin puoliso, Jenni Haukio on Tämä toimii! -loppukilpailun suojelija.

Tämä toimii! -tapahtuman avasi Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Markku Kivikoski. Koululaisten tuotokset ja tarinat kertovat aidosta ja luovasta kiinnostuksesta luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian kiehtovaan maailmaan, rehtori Kivikoski tyytyväisenä totesi.

− Toivon, että näillä koululaisilla on jatkossakin mahdollisuus olla mukana innovaatio-osaamista kasvattavissa projekteissa. Näin he säilyttävät kekseliäisyytensä − myös aikuisena, toimitusjohtaja Jorma Turunen Teknologiateollisuus ry:stä sanoi.
Tämä toimii! -loppuhuipentumassa oli mukana 15 edustusryhmää eri puolilta Suomea. Ryhmät valittiin maaliskuussa alueellisissa tapahtumissa Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteinen LUMATE-keskus koordinoi valtakunnallista toteutusta, alueellisesta toteutuksesta vastasi LUMA-keskus Suomi -verkosto yhteistyökumppaneineen.

Tämä toimii! -prosessi toteutettiin kouluissa alkuvuoden aikana. Koulun Tämä toimii! -ryhmistä valittiin edustusryhmät alueellisiin tapahtumiin, joissa valittiin alueen edustusryhmät loppuhuipentumaan.

Tämä toimii! - toimintamalli teknologian opetukseen

Tämä toimii! on kouluille toimintamalli Ihminen ja teknologia -aihekokonaisuuden toteutukseen. Prosessi toteutetaan koulussa eri oppituntien aikana. Luokka työskentelee neljän oppilaan ryhminä, joissa on tyttöjä ja poikia. Jokaiselle opettajan ilmoittamalle Tämä toimii! -ryhmälle toimitetaan materiaalipaketti, josta ryhmät ideoivat ja toteuttavat liikkuvat, leikittävät lelunsa. Mainiot mainokset ja prosessipäiväkirja tehdään koulun aineksista.

Tämä toimii! -prosessi on monen oppiaineen tietojen ja taitojen innostavaa käyttöä ja mukaansa tempaavaa oppimista ryhmänä - innovaatioprosessi oppimismenetelmänä.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Birgitta Ruuti, Teknologiateollisuus ry

puh. 040 581 8603

birgitta.ruuti@teknologiateollisuus.fi