Tes-kone, piirros
Uutinen

Teknologiateollisuuden TES-kone valmistui – ainutlaatuinen palvelu yrityskohtaiseen sopimiseen

Teknologiateollisuuden TES-kone on valmistunut. TES-kone on ainutlaatuinen palvelukokonaisuus, jonka avulla teknologiayrityksissä voidaan suunnitella ja laatia yrityskohtaisia työehtosopimuksia. Kone sisältää mm. laajan tietopankin, käytännön vinkkejä, esimerkkiehtoja ja sopimuspohjia. Kone opastaa käyttäjäänsä koko prosessin ajan.

TES-koneen valmistelu aloitettiin sen jälkeen, kun Teknologiateollisuus ry jakautui kahteen yhdistykseen ja valtakunnallisten työehtosopimusten neuvottelutoiminta keskitettiin Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn. Tavoitteena on tehdä yrityskohtaisen työehtosopimuksen laatiminen mahdollisimman helpoksi, jotta yrityksissä voidaan keskittyä itse asiaan eli siihen, millaiset työehdot vastaavat parhaiten yrityksen ja henkilöstön tarpeita.

− Yrityksissä voi olla epätietoisuutta, mistä kaikesta voidaan sopia ja osataanko asiat kirjata oikein. TES-koneen tarkoitus on poistaa tällaiset murheet ja mahdollistaa yrityskohtainen sopiminen entistä useammille yrityksille. Lisäksi Teknologiateollisuuden asiantuntijat auttavat ja sparraavat, jos pulmia kaikesta huolimatta ilmaantuu. TES-kone on avoin kaikille Teknologiateollisuus ry:n jäsenille, tähdentää koneen valmistumisesta vastannut johtaja Johanna Laine.

− TES-kone toivottavasti rohkaisee kaikkia yrityksiä, jotka harkitsevat yrityskohtaista työehtosopimusta vaihtoehtona valtakunnalliselle sopimiselle. Yrityskohtainen TES on työpaikalla yhteinen etu, sillä se kehittää paikallista yhteistyötä, kannustaa jatkuvaan kehittämiseen ja lopputuloksena syntyy lisää tuottavuutta, kilpailukykyä, työhön sitoutumista ja työhyvinvointia, Laine sanoo.

Lainen mukaan on tärkeää, että henkilöstö otetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mukaan yrityskohtaista sopimusta koskeviin pohdintoihin. Varsinaiset sopimusneuvottelut käydään työnantajan sekä valtakunnallisen ammattiliiton tai paikallisen työntekijäyhdistyksen välillä.

Palvelukokonaisuus koostuu kolmesta osiosta:

 1. Yrityskohtaisen sopimisen tietopankki

Tietopankista löytyy perustietoa yrityskohtaisesta työehtosopimisesta sekä siihen liittyviä ohjeita, oppaita ja koulutusaineistoja. Tavoitteena on, että yritykset osaavat hyödyntää yrityskohtaisen sopimisen mahdollisuudet ja löytävät ratkaisuja omiin tarpeisiinsa.

2. Sopimuskone

Sopimuskoneen avulla voi tutustua laajemmin sopimisen vaihtoehtoihin, käytännön vinkkeihin, esimerkkiehtoihin ja rakentaa yrityskohtaisen työehtosopimuksen yritykselle keskeisistä työehdoista. Sopimuskone opastaa koko prosessin ajan. Valittavana on täysin avoin sopimuspohja tai valtakunnallisiin työehtosopimuksiin perustuvat sopimuspohjat. Kummassakin tapauksessa sopimuskone tarjoaa runsaasti esimerkkejä sopimusehtojen rakentamiseksi. Sopimuksen ulkoasu on mahdollista muokata yrityksen ilmeen mukaiseksi.

3. Asiantuntijatuki

Teknologiateollisuuden asiantuntijat neuvovat ja sparraavat työehtosopimuksen tekemisessä. Kommentteja voi pyytää joko yksittäiseen sopimuksen kohtaan tai koko sopimukseen.

TES-kone on Teknologiateollisuuden jäsenyritysten käytössä osoitteessa www.teskone.fi.  

Lisätiedot:
Johtaja Johanna Laine, puh. 044 590 7209