Kannettavia tietokoneita
Uutinen

Teknologiateollisuus ja Silo.AI yhdistävät voimansa tekoälyratkaisujen vauhdittamiseksi – teollisuuteen keskittyvät työryhmät aloittavat keväällä

24.2.2020 klo 10.00
Teknologiateollisuus ry ja Silo.AI laajentavat yhteistyötä Suomen Tekoälykiihdyttämön taustalla. Uudistuvan yhteistyön ansiosta Tekoälykiihdyttämön järjestämät yritystyöryhmät pystyvät hyödyntämään huippuosaamista ja käytännön kokemusta tekoälyteknologioista, kun Silo.AI:n tekoälyosaaminen tuodaan osaksi kiihdyttämön toimintaa. Teollisuudelle suunnattuihin yritystyöryhmiin voi ilmoittautua jo nyt.

Vuoden 2019 lopulla julkaistu Tekoälykiihdyttämön selvitys kertoo, että tekoälyä hyödyntävien yritysten määrä Suomessa on lähes kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa, että yli viiden hengen yrityksistä 2,4 prosenttia on ottanut tekoälyä käyttöönsä.

Tekoälyn käyttöönotto on ollut nopeaa erityisesti kuluttajapuolella toimivien organisaatioiden keskuudessa. Teollisuudessa vauhti on ollut hitaampaa: yleinen investointihaluttomuus on vaikuttanut myös tekoälyn hyödyntämiseen. Tämän pitäisi nyt parantua, kun tekoälyratkaisuja palveluna kehittävän Silo.AI:n teknologiaosaaminen ja kokemus käytännön sovelluksista tuodaan osaksi kiihdyttämön toimintaa. 

Teollisuudelle tarjotaan yritystyöryhmiä, joista ensimmäinen keskittyy ennakoivaan huoltoon ja toinen autonomisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin.

– Silo.AI:n mukaantulo tuo Tekoälykiihdyttämöön koneoppimisen ja konenäön huippuosaamista sekä käytännön kokemusta. Samalla se mahdollistaa toiminnan laajentamisen erityisesti teollisuuden suuntaan, kertoo johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuudesta.

– Kehittyneet tekoäly- ja koneoppimisratkaisut vaativat usein monenlaisia työkaluja ja osaamista esimerkiksi dataan, algoritmeihin, infrastruktuuriin ja integraatioihin liittyen. Ratkaisuja on järkevämpää rakentaa kumppanien kanssa kuin yrittää tehdä kaikkea itse. Yhteistyössä Tekoälykiihdyttämön kanssa pystymme edistämään Suomen tekoälyekosysteemiä ja sitä kautta teollisuuden kilpailukykyä, sanoo Silo.AI:n toimitusjohtaja Peter Sarlin. 

Suomessa on tehty viime vuosina useita hankkeita tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseksi: Juha Sipilän (kesk.) hallitus käynnisti kansallisen Tekoälyaika-tekoälyohjelman, ja Helsingin Yliopisto, Aalto Yliopisto ja VTT perustivat tutkimukseen keskittyvän Suomen tekoälykeskuksen. Osana Suomen tekoälystrategiaa perustetun Tekoälykiihdyttämön toiminta on sisältänyt tekoälyratkaisujen tuotantoon viemiseen liittyvää konsultointia, avoimesti saatavilla olevia tekoälyoppaita ja parhaiden suomalaisten tekoäly-yritysten analysoinnin ja listaamisen. Kiihdyttämön toiminnassa on ollut mukana yli 50 organisaatiota, joista merkittävä osa on ottanut käyttöön erilaisia tekoälyratkaisuja. 

Lisätietoa

Suomen Tekoälykiihdyttämö (Finland’s AI Accelerator, FAIA) auttaa varttuneita yrityksiä hyödyntämään tekoälyä. Kiihdyttämö fasilitoi kuukauden pituisia kiihdyttämöjaksoja, jossa mukana olevat tahot tähtäävät viemään tekoälyratkaisuja tuotantoon. Jokaiseen kiihdyttämöjaksoon valitaan aina sopivimmat palveluntarjoajat, startup-yritykset ja tutkijat. Tekoälykiihdyttämön taustalla on Teknologiateollisuus ja Työ- ja elinkeinoministeriö.

Silo.AI on Pohjoismaiden suurin yksityinen tekoälyratkaisujen ja -palveluiden tarjoaja, joka tarjoaa skaalautuvaa osaamista koneoppimiseen, konenäköön ja luonnollisen kielen käsittelyyn. Silo.AI uskoo vahvasti ihmislähtöisen tekoälyn tulevaisuuteen ja rakentaa tekoälyratkaisuja, jotka edistävät asiakkaiden liiketoimintaa mitattavalla, turvallisella ja selitettävällä tavalla. Yritys palvelee asiakkaita eri teollisuudenaloilla neljällä mantereella. Silo.AI:n tekemiä projekteja ovat mm. Finnairille kehitetty lentoliikenteen tilannekuvaa parantava ratkaisu sekä Rambollille kehitetty vedenlaatua vedenpuhdistamoissa parantava ratkaisu.

Alexander Törnroth
www.faia.fi
Lead at Finland’s AI Accelerator (FAIA)
tel. +358401877353
alexander.tornroth@techind.fi
LinkedIn Alexander Törnroth
Twitter @TsarTalk