Uutinen

Teollisuuden kilpailukyky eurooppalaisen hyvinvoinnin edellytys

EU on asettanut tavoitteekseen nostaa valmistavan teollisuuden osuuden 15:stä 20 prosenttiin EU:n bruttokansantuotteesta vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on haastava, sillä EU:n kilpailukyky on jäänyt monelta osin jälkeen kansainvälisissä vertailuissa.

EU on asettanut tavoitteekseen nostaa valmistavan teollisuuden osuuden 15:stä 20 prosenttiin EU:n bruttokansantuotteesta vuoteen 2020 mennessä. Eurooppalaisen teknologiateollisuuden yritykset muodostavat suurimman osan Euroopan valmistavasta teollisuudesta.

Tavoite on haastava, sillä EU:n kilpailukyky on jäänyt monelta osin jälkeen kansainvälisissä vertailuissa. CEEMET (Council of European Employers of the Metal, Engineering and Technology-based industries), joka edustaa 24 kansallisen teknologiateollisuuden työnantajajärjestöjen yhteistyöelimenä yli 200 000 alan yritystä Euroopassa linjasi presidenttinsä Sakari Tammisen johdolla syyskuun yleiskokouksessaan Helsingissä edellytyksiä sille, että EU voisi saavuttaa kestävän hyvinvoinnin kannalta asetetun tavoitteensa. Seuraavia asioita tarvitaan:

  1. Parempaa sääntelyä: oikein räätälöityä politiikkaa, aktiivista johtajuutta ja kaikkien sidosryhmien yhteistyötä, millä taataan, että EU:n kaikki politiikkalohkot, jotka vaikuttavat valmistavan teollisuuden kansainväliseen kilpailukykyyn ovat täysin linjassa asetetun 20 prosentin tavoitteen kanssa.
  2. Dynaamisemmat työmarkkinat ja koulutetut työntekijät: joustoturvan välttämättömyyden ja dynaamisten vaikutusten ymmärtäminen ja toteutus sekä keskittyminen koulutuksen laatuun, joka mahdollistaa t&k:n, innovaatiot ja uudet työpaikat.
  3. Parempi vuoropuhelu teollisuuden kanssa: nykyistä parempi yhteistyö EU:n ja kansallisen-tason politiikan toimijoiden ja teollisuuden välillä, jotta harjoitettava teollisuus- ja talouspolitiikka perustuisi ja heijastaisi yritysten todellisuutta ja teollisuuden kilpailuasemaa.

Ceemetin Helsingissä 25.–26.9.2014 pidetyssä kokouksessa peräänkuulutettiin politiikkavisiota, joka palauttaisi Euroopan teollisuuden kilpailukyvyn. Euroopan komission, neuvoston ja parlamentin täytyy järjestön mukaan osoittaa päättäväisyyttä kilpailukyvyn tavoittelussa. Tällöin myös Euroopan valmistava teollisuus voisi alkaa investoida ja tuottaa ratkaisuja, jotka parantavat kansalaisten elämää.