Kuva Suomen eduskuntatalosta kesällä
Uutinen

Ulosmarsseja Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä – SAK on aloittanut poliittiset työtaistelutoimet

SAK on aloittanut poliittiset työtaistelutoimet hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan. Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro järjestivät ulosmarsseja Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä 26. syyskuuta–12. lokakuuta.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry on aloittanut järjestölliset toimet pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan. Toimenpiteitä toteutettiin syys–lokakuussa kolmena päivänä viikossa kolmen viikon ajan.

Toimintapäivät alkoivat tiistaina 26.9.2023. Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro järjestivät tunnin ajan kestäviä ulosmarsseja muun muassa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä.

SAK on ilmoittanut, että ”pistemäisten protestien tyyli vaihtelee ulosmarsseista erilaisiin mielenilmaisuihin”. Jäsenliittojen toimet tullaan julkaisemaan kootusti osoitteessa www.sak.fi/liittotoimet. Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa, onko teknologiateollisuuteen tulossa vielä uusia toimia. 

Uudistusten tarve konkretisoituu

Työtaisteluilla osoitetaan mieltä hallitusohjelmassa sovittuja uudistuksia vastaan. Hallitus on toteuttamassa lakimuutoksia, joilla Suomen työmarkkinoita uudistetaan kilpailukykyä ja talouskasvua vahvistavaan suuntaan.

– Uudistukset ovat linjassa Suomen keskeisten kilpailijamaiden kanssa, ja myös Suomen työmarkkinat on uudistettava 2020-luvun tarpeisiin. Esimerkiksi työrauhan parantamisella ja paikallisen sopimisen lisäämisellä edistetään alan yritysten toimintaedellytyksiä, kasvua ja kykyä menestyä kansainvälisillä markkinoilla, ja tästä hyötyvät myös työntekijät, sanoo Teknologiateollisuus ry:n paikallisista työehdoista vastaava johtaja Johanna Laine.

Poliittiset työtaistelut ovat laillisia työtaistelutoimenpiteitä eikä niitä toistaiseksi rajoiteta millään tavoin. Työntekijöillä on nykyään oikeus osallistua niihin myös työajallaan. Poliittiset lakot ovat osa ammattiliittojen harjoittamaa järjestöpolitiikkaa, ja niitä on nähty viimeksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana.

– Harmittavaa tilanteessa on, että vaikka mielenilmaisun kohteena on maan hallitus, toimenpiteistä kärsivät ennen kaikkea kiistassa sivullisen roolissa olevat työnantajat, jotka ovat vastikään sopineet työehdoista yhdessä työntekijöiden kanssa. Poliittiset työtaistelut ja niillä aiheutetut vahingot työpaikoille alleviivaavat tarvetta uudistuksille, Laine toteaa.

Uutista on päivitetty 23.9.–18.10.2023