Uutinen

Yritykset vetoavat EU:hun: digiveron valmistelu pitää lopettaa

Suuri joukko Euroopan johtavia yrityksiä vetoaa eurooppalaisiin valtiovarainministereihin, jotta EU lopettaisi erillisen digiveron valmistelun ja hakisi digitalisoituvan talouden verottamisesta yhteistä ratkaisua OECD:n kanssa. Tavoitteena tulee olla globaali ratkaisu eikä EU:n kaavailema oma digivero.

Kirje julkaistiin kuluvalla viikolla ennen ensi viikon tiistaina (6.11.2018) pidettävää Ecofin-neuvoston kokousta. Allekirjoittajina ovat mm. Spotify, Booking.com, Rovio, Supercell, Fortum ja Zalando. Yritykset korostavat, että digivero (Digital Services Tax, DST) vahingoittaisi Euroopan taloudellista kasvua, innovointia, investointeja sekä työllistämistä.

EU:n kaavailemalle digiverolle ei ole perusteita, eikä siitä ole tehty kattavaa vaikutusarviota. Kirjeessä viitataan myös hankkeeseen liittyvään juridiseen epäselvyyteen. Euroopan neuvoston oikeudellinen yksikkö katsoi lokakuussa, ettei veroa ole valmisteltu oikean artiklan alla.

Onko valmistelu tehty oikein?

Komission valmistelussa on lähdetty siitä, että digivero on välillinen vero, kuten arvonlisävero. Oikeudellisen yksikön mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole välillinen vero. Mikäli digiveron katsottaisiin olevan tulovero tai tuloveron kaltainen vero, kansainväliset verosopimukset estäisivät veron perimisen tai ainakin kaksinkertainen verotus tulisi tällöin poistaa esimerkiksi hyvittämällä maksettu vero yritykselle.

Mitä tämä tarkoittaisi? Digiveroa ei voisi periä esimerkiksi yhdysvaltalaisilta yrityksiltä, vaikka niiden lisäverottaminen oli alun alkaen komission motiivina hankkeeseen lähdettäessä. Vero voisi myös aiheuttaa muiden maiden vastareaktioita, kuten vastatulleja tai uusia veroja, jotka osuisivat eurooppalaisiin yhtiöihin koosta tai toimialasta riippumatta. USA on jo kiihtyvään tahtiin varoittanut digiveron säätämisestä.

Epävarmaa on myös, miten kuluttajien kulutuskäyttäytymisestä kerättyä dataa voitaisiin käyttää verotuksen perustana, miten verotus voitaisiin toimittaa vaadittavalla varmuudella ja toisaalta loukkaamatta EU:n tietoturvalainsäädäntöä. Kaikkinensa digivero vahingoittaisi EU:n digitaalisen yhteismarkkinan (Digital Single Market) toimivuutta, vaikka EU:n yhtenä päätavoitteena on nimenomaisesti toimivuuden parantaminen.

Myös Teknologiateollisuus vetosi

Myös Teknologiateollisuus ry ja IT-alan eurooppalainen etujärjestö DIGITALEUROPE, jonka jäsen Teknologiateollisuus ry on, ovat toimittaneet valtiovarainministeri Petteri Orpolle kirjeen vedoten OECD:ssä tehtävän valmistelun puolesta.

– Ei ole digitaloutta, vaan koko talous on digitalisoitunut tai digitalisoitumassa. Siten mahdollisten uudistusten tulisi koskea taloutta kokonaisuudessaan. Yhtä osaa taloudesta ei voi eristää ja verottaa muista poiketen. Vastausta pitäisi hakea pikemminkin siihen, miksi Euroopassa ei ole samanlaisia digijättiläisiä kuin USA:ssa ja Kiinassa, sanoo johtava asiantuntija Maria Volanen Teknologiateollisuus ry:stä.

Teknologiateollisuus ry ja DIGITALEUROPE sekä vetoomuksen allekirjoittaneet yhtiöt ovat valmiina tarjoamaan apunsa kansainvälisen verotuksen periaatteiden uudistamiseksi ottaen huomioon digitalisoitunut ja globaali talous. Yrityselämä toivoo laajalti, ettei Euroopassa saatettaisi voimaan alueen kilpailukykyä ja kasvua vahingoittavaa digiveroa.



Lisätiedot:

Lue aiheesta lisää artikkelista ”EU kampittaa yhä digitalisaatiota uudellakin digiveroehdotuksella”.