ville_peltola-2hiresm2.jpg

Huoltovarmuusharjoitus kuin suoraan modernista trilleristä

|
Ville Peltola

Ajoin syksyllä kaksi vuotta sitten kohti syrjäistä paikkaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Olin matkalla tilaisuuteen, josta vain harva tiesi. Olimme kaikki joutuneet allekirjoittamaan salassapitosopimuksen. Vasta perillä alkoi selvitä, mistä oli kyse, kun käytävillä roikkuvissa televisioissa tutut uutistenlukijat kertoivat Suomessa tapahtuneesta vakavasta kyberkriisistä. Olin kuin keskellä Ilkka Remeksen kirjan tapahtumia.

Simuloitu harjoitus tuo tilanteen lähemmäs

Tilaisuus oli Huoltovarmuusorganisaation Digipoolin järjestämä TIETO2018-harjoitus. TIETO-harjoituksessa julkinen ja yksityinen sektori harjoittelevat yhdessä kuvitteellisessa kriisitilanteessa varautuakseen laajoihin kyberhäiriötilanteisiin, jotka vaarantavat yhteiskunnan toimintakyvyn. Harjoitus järjestetään joka toinen vuosi, ja kyseessä on mielestäni yksi Suomen parhaista piilossa olevista menestystarinoista.

Harjoitukseen osallistuu eri ministeriöiden ja virastojen johtoa ja keskeisiä asiantuntijoita sekä huoltovarmuuden kannalta olennaisia yrityksiä. Tällaisia voivat harjoituksen aiheesta riippuen olla esimerkiksi elintarvikehuollon tai logistiikan tietojärjestelmistä vastaavat yritykset. Myös Yle on harjoituksissa laajasti mukana: heidän tuottamansa, pysäyttävän aidon näköinen uutismateriaali tuo uskottavuutta harjoitukseen, jonka tilanteet muuttuvat tiheästi ja koko ajan uhkaavampaan suuntaan.

TIETO-harjoituksessa julkinen ja yksityinen sektori harjoittelevat yhdessä kuvitteellisessa kriisitilanteessa varautuakseen laajoihin kyberhäiriötilanteisiin.

Osana tutustumiskäyntiä pääsin osallistumaan harjoitukseen. Näyttelin Reutersin uutistoimittajaa tiedotustilaisuudessa, jossa keskeisten ministeriöiden ja virastojen johto oli kertomassa tilannepäivitystä ja vastaamassa toimittajien kysymyksiin. Kysyin tietenkin erittäin viheliäisen ja moniulotteisen kysymyksen ja tunsin myötätuntoa vastaajaa kohtaan.

Harjoittelu jatkuu TIETO20-harjoituksen merkeissä

Nyt käynnissä on TIETO20-harjoituksen intensiivivaiheen, eli yllä kuvailemani harjoitustilanteen kaltainen valmistelu. Koronan takia harjoituksen päätapahtumaa on jouduttu siirtämään ja osa siitä tullaan toteuttamaan poikkeuksellisesti etänä. Tämän vuoden harjoittelijat saavat siis samalla tuntumaa kriisinhoitoon, jota ei voida toteuttaa yhdestä yhteisestä sijaintipaikasta.

Tiivis ja järjestelmällinen julkisen sektorin ja yrityselämän yhteinen harjoitustoiminta on maailmalla ainutlaatuista.

Suosittelen kaikille varautumisesta kiinnostuneille tutustumista Huoltovarmuuskeskuksen poolitoimintaan, joka kattaa kaikki huoltovarmuuden kannalta kriittiset toimialat. Jos tietoturva- ja kyberasiat kiinnostavat tai kuuluvat vastuullesi, kannattaa seurantaan ottaa Digipooli. Tiivis ja järjestelmällinen julkisen sektorin ja yrityselämän yhteinen harjoitustoiminta on maailmalla ainutlaatuista, ja siitä meidän suomalaisten kannattaa olla ylpeitä.

Digipooli on yritysten ja viranomaisten yhteistyöhön perustuva luottamusverkosto, joka edistää yhteiskunnan digitaalista turvallisuutta. Digipoolin kahden vuoden välein järjestämä TIETO-harjoitus on Suomen suurin yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitus laajojen kyberhäiriöiden varalta. Harjoituksessa kehitetään yritysten jatkuvuudenhallintaa, varautumista ja kriisiviestintää häiriötilanteissa.

 

Lisätietoja:

Digitalisaatiojohtaja Ville Peltola, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi, twitter: @villepeltola