Tiedote

Työturvallisuus parantunut – melu, ergonomia ja ilmanvaihto haasteina edelleen

Pahimpia ongelmien ja ammattitautien aiheuttajia työpaikoilla ovat melu, huonot työasennot, kemialliset tekijät sekä pölyt.

Työsuojelukysely toteutettiin neljännen kerran Teknologiateollisuus ry:n, Metallityöväen Liitto ry:n sekä Ammattiliitto Pro:n kanssa. Yleisesti tapaturmataajuus on laskenut edelliseen, vuoden 2011 kyselyyn verrattaessa. Sekä lyhyeen että vähintään neljän päivän poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus on laskenut alle 250 hengen työpaikoilla. Yli 250 hengen työpaikoilla yli neljän päivän poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus on kuitenkin kasvanut.

Melu vaikuttaa korvan lisäksi moniin fysiologisiin toimintoihin kuten sydämen lyöntitiheyteen, verenpaineeseen ja hengitystiheyteen. Melu voi olla myös yleisesti häiritsevää ja vaikuttaa keskittymiskykyyn ja uneen. Kuulovaurio syntyy yleensä vähitellen, mutta 85 dB:n ja sitä voimakkaampi tasainen melu aiheuttaa nopeastikin kuulovaurioita.

Huonot työasennot koetaan melun jälkeen merkittävimmäksi työsuojeluongelmaksi. Huonot työasennot aiheuttavat tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja. Raskas työ, nostot ja siirrot taas kuormittavat sydän- ja verenkiertoelimistöä. Tuki- ja liikuntaelisairaudet ovat yleisin työkyvyttömyyttä aiheuttava tekijä.

Pöly, veto, kuiva tai tunkkainen ilma ovat yleisimpiä sisäilmaongelmien aiheuttajia työpaikoilla. Huono sisäilma haittaa viihtymistä. Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat terveydellisiä haittoja ja työperäisiä sairauksia. Työpaikan koneellinen ilmanvaihto ja kohdepoistot on pidettävä toimintakunnossa.

Jokaisella työpaikalla tulee vaarojen arvioinnissa huomioida myös kemikaalien terveysvaara, palo- ja räjähdysvaara sekä ympäristövaara.

Lisäksi Työilmapiiri ja jatkuva ylikuormittuneisuus korostuivat kyselyssä suurempina ongelmina toimihenkilöillä kuin muilla vastaajilla.

Tapaturmapoissaolottomien työpaikkojen osuus on kasvanut selvästi aikaisemmista kyselyistä. 56 prosentilla työpaikoista tapaturmapoissaolojen osuus on enimmillään 0,1 prosenttia säännöllisestä teoreettisesta työajasta. Kyselyyn osallistuneissa pienissä yrityksissä näyttäisi turvallinen työkulttuuri olevan paremmin omaksuttu.

Työturvallisuus on keino, jolla yritykset voivat kehittää paitsi työympäristöä, myös tuottavuutta ja kilpailukykyä.

Työsuojelukysely (pdf)

Lisätietoja:
Marjo Uusi-Pantti, Teknologiateollisuus ry
Juha Pesola, Jukka Saviluoto, Metallityöväen Liitto ry
Jari-Pekka Suokas, Ammattiliitto PRO ry