Näkökulma

Kiinalle markkinatalousstatus – kyllä, mutta…

Teknologiateollisuuden mielestä Kiinalle voidaan myöntää markkinatalousstatus, kun reunaehdot täyttyvät.

Kiina liittyi vuonna 2001 Maailman kauppajärjestö WTO:hon. Se sai tuolloin vuoden 2016 joulukuuhun kestävän siirtymäkauden polkumyynnin perusteisiin. Nyt, kun siirtymäkausi päättyy vuoden lopulla, on EU:n päätettävä, myöntääkö se Kiinalle markkinatalousstatuksen. 

Teknologiateollisuuden näkemyksen mukaan Kiinalle on myönnettävissä WTO-sopimuksen perusteella ja siinä mainitun siirtymäkauden päättyessä joulukuussa 2016 markkinatalousstatus - kuitenkin vain huomioimalla tietyt reunaehdot. Kanta vastaa komission "Kyllä, mutta"-vaihtoehtoa eli Kiinalle myönnetään markkinatalousstatus ja samalla tehostetaan EU:n omia polkumyyntityökaluja. Kaupan suojamekanismien on jatkossakin oltava tehokaita polkumyyntiä vastaan. Samalla keinojen muodostamisessa ja käyttämisessä polkumyyntitapausten käsittelyssä on huomioitava kaikkien eri osapuolien (käyttäjien, tuottajien, kuluttajien ja maahantuojien) edut.

Polkumyynnin perusteena voitaisiin käyttää myös tuotteen hiilidioksidipäästöjen huomioimista.  Teknologiateollisuuden mielestä on perusteltua esittää, että Euroopan markkinoilla myytävät tuotteet ovat päästökaupan piirissä. Tavoitteena on lähentää eri puolilla maailmaa käytössä olevia hiilidioksidipäästöjen hinnoittelumekanismeja toisiinsa. Lopulta mekanismit voitaisiin linkata yhteen. Poikkeamien torjumiseksi tulee muodostaa yhtenäinen WTO:n hyväksymä toimintatapa hiilidumppauksen estämiseksi. Mikäli EU:ssa myytävä tuote ei sisältäisi täysimääräistä hiilidioksidipäästön hintaa, voitaisiin tämä tulkita polkumyynniksi ja käsitellä EU:n polkumyyntisäädösten mukaisesti.

Lisätietoja: Matti Spolander, puh. 040 743 1998
matti.spolander@teknologiateollisuus.fi

Teknologiateollisuuden kanta Kiinan markkinatalousstatukseen.