Näkökulma

Ympäristöluvat yhdeltä luukulta

​Ympäristöön liittyvät lupa- ja muut viranomaismenettelyt venyvät usein kohtuuttoman pitkiksi ja lupaviiveet hidastavat ja jopa estävät investointeja. Yritys voi joutua odottamaan lupaa vuosikausia. Tarastin arviointiryhmän parannusehdotukset olisi otettava hallitusohjelmaan.

Lupien saantia hidastavat mm. eri lakien rinnakkaiset tai päällekkäiset menettelyt. Lupavelvollisia on paljon ja resursseja kuluu lupien käsittelyyn sekä valvontaan.

Ympäristönsuojelulain uudistuksen toisen vaiheen myötä lupien määrä vähenee Suomessa 18 500:sta viidenneksellä. Lupavelvollisuudesta poistuu mm. eläinsuojat. Välillisesti tilanne paranee, kun viranomaisten käsiteltävien lupien määrä vähenee. Jäljelle jää silti moninkertainen määrä lupia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. IED-direktiivin mukaan luvitettavia laitoksia on Suomessa noin 1 000. Ympäristölupien määrää tulee edelleen vähentää siirtämällä osa lupavelvollisista ilmoitus- tai rekisteröintimenettelyyn.

Ympäristöön liittyvien eri lupien käsittelyä tulee kehittää kohti yhden luukun periaatteetta, jolloin yritys hakee kaikki luvat keskitetysti yhdellä toimintalupahakemuksella ja vastaavasti saisi yhden päätöksen. Hyvänä esimerkkinä olisi Hollannin nykyinen ympäristölupajärjestelmä, jossa 25 eri lupaa on integroitu yhden luukun periaatetta noudattaen.

Lupien käsittelyn voisi keskittää toimialakohtaisesti. Nythän AVIt ovat "erikoistuneet" maantieteellisesti. Sähköistä asiointia ja tietojärjestelmiä uudistamalla sekä viranomaisten keskinäistä tiedonvaihtoa parantamalla saataisiin luvat yhtenäisemmiksi. Sääntelyn keventämisessä tulee hyödyntää yritysten omaehtoista työtä, esim. hallintajärjestelmiä.

Suomessa kuskataan edelleen pakettiautollinen sähköisesti laadittuja lupadokumentteja. Lisäksi alueittain esiintyy suurta vaihtelua ja tämä näkyy myös lupien laadussa. Ympäristöluvan käsittelyajat tulisi määrittää lainsäädännössä. Myös luvan valvontaa tulee kehittää niin, että eri lupiin liittyvät tarkastukset yhdistetään. Ympäristönsuojelun tasosta ei kuitenkaan saa tinkiä.

Arviointiryhmältä hyviä esityksiä

Ympäristöministerin johdolla tehtiin selvitys, jossa ministeri Lauri Tarastin arviointiryhmä esittää 19 keinoa nopeuttaa ja keventää ympäristöluvitusta. Ryhmän ehdottamat toimenpiteet on toteutettava pikaisesti. Asiantuntijaryhmä ehdottaa muun muassa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) ja kaavoituksen nykyistä tehokkaampaa yhteensovittamista, ennakkoneuvotteluja koskevien säännösten lisäämistä lainsäädäntöön, lupavelvollisuuden keventämistä eräiltä osin, sähköisten menettelyjen kehittämistä sekä valituslupajärjestelmän laajentamista.

On tärkeää ottaa Tarastin arviointiryhmän ehdotukset tulevan hallituksen hallitusohjelmaan, jotta kaikki nämä ehdotukset voidaan toteuttaa.

Lisätietoja:
Ryhmäpäällikkö Mia Nores, puh. 044 330 0928
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Tämä artikkeli on mukana Visio-uutiskirjeessä, jonka voit tilata täältä >>