Saara Hassinen

Parempaa hoitoa datan ja tiedolla johtamisen avulla

|
Saara Hassinen

Keväällä voimaan tullut toisiolaki mahdollistaa sosiaali- ja terveystietojen toissijaisen käytön (toisiokäyttö) tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Sote-tietojen toissijainen käyttö tarkoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa syntyneitä asiakas- ja rekisteritietoja käytetään muussa kuin ensisijaisessa potilaan hoitoon liittyvässä käyttötarkoituksessa.

Toisiolain pohjalta ollaan myös rakentamassa lupaviranomaista ja palveluoperaattoria tiedon sujuvan hyödyntämisen ja integroinnin mahdollistamiseksi. Samalla rakentuisi systeemi, jossa potilas voisi itse luvittaa tietojensa käytön, mikä olisi myös perusta tietojen siirrolle toisiin palveluihin.

Suurten tietomäärien hyödyntäminen avaa suuret mahdollisuudet hoidon tehokkuuden parantamiselle ja innovaatiotoiminnalle. Dataa analysoimalla voidaan etsiä riskitekijöitä omaavia potilaita ja tutkia eri toimenpiteiden vaikuttavuutta. Samalla löydetään potilaat, jotka eivät ole saaneet suosituksenmukaista hoitoa tai ovat ylihoidettuja.

Dataa analysoimalla voidaan etsiä riskitekijöitä omaavia potilaita ja tutkia eri toimenpiteiden vaikuttavuutta.

Datan avulla jokaiselle henkilölle voidaan esimerkiksi yksilöllisesti laskea kunkin hoidon tuottama terveyshyöty eli nettohyöty, joka saadaan vähentämällä toimenpiteen hyödyistä sen haitat. Niukat resurssit voidaan myös suunnata niiden henkilöiden hoitamiseen, joilla on suurin mahdollisuus hyötyä hoidosta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon potilastietojen siirto, eli ensisijainen käyttö, eri yksiköiden välillä on tällä hetkellä kuitenkin ongelmallista: Jos tietoja on usean eri sote-toimijan rekistereissä, hoitohenkilökunta ei saa toisessa yksikössä tallennettua tietoa käyttöönsä, mikä vaikeuttaa hoitoa. Tämä siitä huolimatta, että asiakastietolain mukaisesti potilastietoja voi luovuttaa terveydenhuollon palvelunantajien välillä, kun potilastiedot tallennetaan Kanta-palveluihin ja ne ovat sitä kautta saatavilla. Yksi syy onkin Kanta, joka on lähinnä tekstimuotoinen tietovarasto. Kannassa tietoa ei ole jäsennelty koneluettavaan, rakenteiseen muotoon, jolloin esimerkiksi Apotti-potilastietojärjestelmä kaikkia ominaisuuksia ei voida hyödyntää.

Sosiaali- ja terveysministeriö ministeriö on käynnistämässä laajempaa tiedonhallinnan ja tietosuojan säädösten kokonaisuudistusta, jossa mm. selkiytetään ja kehitetään tietojen luovutusta sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakkaan hoitoon ja palveluun liittyvissä tarkoituksissa. Uudistus on erittäin tervetullut.

Business Finlandin Smart Life Finland -ohjelman rahoituksen avulla olisi myös mahdollista kehittää potilasturvallisuutta ja tehokkuutta lisääviä ratkaisumalleja datan siirtoon yksiköiden välillä. Samalla voitaisiin löytää myös uusia vientituotteita täydentämään ja monipuolistamaan terveysteknologian jo nyt vauhdikkaasti kasvanutta vientiä.

Maan uudella hallitukselle on nyt hyvä tilaisuus lähteä uudistamaan sote-alan tiedolla johtamista ja tavoittelemaan sitä kautta parempaa hoitoa ja kustannussäästöjä.

Saara Hassinen
toimitusjohtaja
Terveysteknologia ry
@SaaraHassinen