Selvitys: RoHS, REACH ja yritykset

Teknologiateollisuus ry selvitti RoHS-direktiivin ja REACH-asetuksen päällekkäisyyksiä sekä säädösten yrityksille tuottamaa taakkaa ja kustannuksia.

Globaalisti toimiva lainsäädäntö on kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten toivelistalla. Tällä hetkellä jokaisella markkina-alueella on aluekohtaista sääntelyä.

Teknologiateollisuus ry selvitti RoHS-direktiivin ja REACH-asetuksen päällekkäisyyksiä sekä säädösten yrityksille tuottamaa taakkaa ja kustannuksia. Projektissa kysyttiin myös, miten RoHS ja REACH vaikuttavat tuotteiden vapaaseen liikkumiseen globaalisti ja tuotteiden valmistukseen EU-alueella. Säädösten ja kirjallisen materiaalin lisäksi tietoa kerättiin Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksille suunnatulla sähköisellä kyselyllä ja tarkemmissa haastatteluissa. Projekti on osa Teknologiateollisuuden projektia ”Ympäristölainsäädännön velvoitteiden kustannukset tuotteen elinkaaren aikana”.

Säädösten erot ja yhtäläisyydet

Sekä RoHS-direktiivi että REACH-asetus rajaavat aineiden käyttöä esineissä. Säädökset ovat lähellä toisiaan, mutta niiden erillisyyttä perustellaan sillä, että niiden soveltamisala ja tavoitteet ovat erilaiset, ja että REACH turvaa riittävän suojelun tasoa RoHSin alaisille laitteille. Yhtenä erona on, että REACH ulottuu esineiden valmistukseen vain EU:ssa, kun taas RoHS rajoittaa aineiden pitoisuuksia lopputuotteessa. Erona on myös esineiden ainesisällön tarkastelun tarkkuus. Yhteistä on, että suuri osa RoHSissa nykyisin rajoitettavista aineista on myös REACHin rajoitettavien aineiden listalla. RoHSin seuraavat uudet rajoitettavat aineet ovat pitkälti REACHin luvanvaraisten aineiden luettelossa.

Havaitut ristiriitaisuudet

Poikkeusten antamisen suhteesta ainerajoituksiin, luvanvaraisuuteen ja muihin säädöksiin on eniten epäselvyyksiä. RoHSin ja REACHin välillä on selkeä ristiriita kadmiumille sähköisissä kytkennöissä annetuissa vapautuksissa.

Kustannustaakka yrityksille

Sähköisessä kyselyssä ja haastatteluissa syksyllä 2013 Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä joka kuudes piti tuotteiden ainesisältöä koskevaa ympäristölainsäädäntöä merkittävänä.

Toimialoittain ainesisältöä koskeva lainsäädäntö oli merkittävintä metallinjalostajille ja sähkö- ja elektroniikkatuotteita valmistaville yrityksille. Kone- ja metallituotteita valmistavat yritykset pitivät pääasiassa vaikutuksia vähäisinä tai ne eivät koskeneet yrityksiä lainkaan.

Kokoluokittain tarkastellen suuret yritykset poikkesivat pk- ja mikroyrityksistä. Suurista yrityksistä kolmannes piti vaikutusta merkittävänä, kun pk- ja mikroyrityksissä merkittävänä asiaa pitivät vain yksittäiset yritykset.

Sähköisen kyselyn ja haastattelujen perusteella RoHSilla ja REACHilla ei toistaiseksi vaikuttaisi olevan suurtakaan merkitystä esimerkiksi materiaali- tai komponenttihankintoihin. Yritysten käyttämiä aineita ei näyttäsi poistuneen markkinoilta. Komponenttien valmistajilta on saatavissa riittävät REACH- ja RoHS-todistukset. Tosin muutamassa vastauksissa epäiltiin vaatimustenmukaisuustodistusten todenperäisyyttä.

RoHSin tai REACHin takia yritykset tai alihankkijat eivät ole vielä siirtäneet tuotantoaan EU:n ulkopuolelle. Joissakin vastauksissa tätä vaihtoehtoa kuitenkin pidettiin mahdollisena. Esimerkiksi kuusiarvoisen kromin käytön lopettaminen noin v. 2017 voidaan REACHin puitteissa kiertää kromaamalla tuotteita EU:n ulkopuolella, vaikka Viipurissa - tuotteet on mahdollista tuoda takaisin EU:n alueelle ilman mitään ilmoituksia. 

Raportti on ladattavissa tästä (pdf)