Laura Juvonen, Teknologiateollisuus

Suomeen tarvitaan vain yksi uusi yliopisto: virtuaaliyliopisto

|
Laura Juvonen

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kysyi viikko sitten keskustan puoluevaltuustossa: ”Onko taas uuden yliopiston perustamisen paikka?” Sunnuntaina 6.12. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa vastattiin suorasanaisesti: ”Ei ole.

Korkeakoulutus on ratkaisevan tärkeää teknologiateollisuudelle ja koko Suomelle. Työelämässä tarvitaan paljon aiempaa enemmän korkeakoulutukseen perustuvaa osaamista. Ratkaisu ei ole uuden yliopiston perustaminen. Korkeakoulutuksessa täytyy tehdä tulevaisuuteen katsova muutos.  

Suomeen tarvitaan vain yksi uusi yliopisto: ”Suomen virtuaaliyliopisto”. Ainoa kestävä tapa mahdollistaa opiskelijamäärien kasvattaminen laadusta tinkimättä on tuottaa koulutus perustuen nykyistä huomattavasti tiiviimpään korkeakoulujen väliseen yhteistyöhön ja etäoppimisen hyödyntämiseen.

Tekniikan korkeakoulut pilotoimaan uudenlaista yhteistyötä

Teknologiateollisuus ry on yhteistyössä Tekniikan akateemisten kanssa käynnistämässä tekniikan korkeakoulutuksen strategista verkostoa. Tavoitteena on tuoda korkeakoulut yhteen ja muodostaa selkeä jaettu ymmärrys siitä, millaista muutosta tekniikan korkeakoulutukseen haetaan.

Verkoston toimintatapana on tunnistaa esteitä ja kokeilla kuinka niitä voidaan ratkaista. Syksyn aikana korkeakoulut ovat jo ideoineet useita toteutettavia kokeiluita:

  • ”Matalalla roikkuvat hedelmät” tunnistaa, mitkä nykyisistä opinnoista ovat helpoimmin järjestettävissä yhdessä, paikasta riippumattomasti.
  • ”Xpotti” pilotoi ammattikorkeakoulujen alueellista yhteistyötä ja ristiin opiskelua tietotekniikan perusopetuksessa
  • ”Digivihreässä” luodaan korkeakoulujen yhteinen laaja, avoin johdantokurssi tai kurssitarjoama kestävän kehityksen teemaan. 
  • ”Osaamisdata” kehittää korkeakoulujen kykyä verrata koulutustarjontaansa entistä ajankohtaisempaan tietoon työelämän osaamistarpeista.
  • ”Vetovoima” luo korkeakoulujen yhteisen portaalin nuorille koulutus- ja uravalintojen tueksi sekä nuorelta nuorelle -periaatteella toimivan lähettiläsmallin.

Yritykset investoivat osaamiseen – silti korkeakoulutuksessa yksityisen rahoituksen osuus on pieni

”Digivihreä markkinakasvu tarjoaa suomalaisille yrityksille kokonaisuudessaan vuosituhannen vaihteen Nokiaakin suuremman liiketoimintamahdollisuuden. Tulevaisuuteen tähtäävien kasvuyritysten pitää keskittyä digitaalisuuteen, kestävän kehityksen ratkaisuihin ja etenkin nämä mahdollistavien osaajien palkkaamiseen,” kertoo Teknologiateollisuuden yrittäjävaliokunnan uusi puheenjohtaja Sami Ensio Innofactor Oy:sta.

Yritykset investoivat osaamiseen. Kuitenkin Suomessa yksityisen rahoituksen osuus korkeakoulutuksesta on yksi pienimmistä OECD:n vertailemista maista. Tähän on mahdollista saada muutos. Se tapahtuu, kun vahvistamme määrätietoisesti yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja pitkäjänteisiä kumppanuuksia. Rakentamamme kumppanuusmalli tarjoaa työkaluja tavoitteellisen, win-win-periaatteella toimivan yhteistyön rakentamiseen.

”Jos yritys ei keskity osaamisen kehittämiseen, jossakin vaiheessa päädyt olemaan huonoin ja pian sinulla ei ole yritystä”, kuvaa Teknologiateollisuuden osaamistyöryhmän puheenjohtaja Timo Leskinen Konecranesilta.

Osaaminen vanhentuu koko ajan nopeammin. Korkeakoulujen täytyy kyetä tarjoamaan oppimismahdollisuuksia myös työssä oleville ihmisille. Tällä hetkellä jatkuva oppimisen tarjonta ei vastaa yritysten tarpeisiin, eikä ole joustavasti hyödynnettävissä. Eräs yritys kuvaa tilannetta seuraavasti:

”Suomalaisten korkeakoulujen jatkuvan oppimisen tarjonta on kuin kauppakortteli: jokaisessa kaupassa pitää käydä erikseen. Hyllyt ovat täynnä mielenkiintoista tavaraa, mutta sitä ei voi yritys ostaa, vaan se ohjataan takahuoneeseen ja sanotaan, että suunnittelemme teille jotain uutta. Mitä yritykset haluaisivat: koko Suomen korkeakoulujen tarjonnan yhteen supermarkettiin, josta voi joustavasti valita ja ostaa haluamansa kärryllisen.”

Suomen menestys riippuu kyvystämme oppia ja uudistua. Myös korkeakoulutuksen on aika uudistua.

Lisätiedot:

Johtaja Laura Juvonen (yrittäjyys ja osaaminen), puh. 040 589 6263, twitter: @Laura_Juvonen