Taloushallinnon digiloikka ravistelee yrityksiä

|
Jorma Turunen

Mitkä kansallisen tason digihankkeista ovat tärkeimpiä? Ne, jotka parantavat eniten kilpailukykyä – alentavat kustannuksia, parantavat palvelua, lisäävät talouden ja riskien hallintaa. Etusija on annettava hankkeille, jotka eivät vaadi suuria investointeja, voidaan toteuttaa nopeasti ja jotka edistävät uusvientiä.  Pk-sektorin taloushallinnon automatisointi ja reaaliaikaistaminen nousee molemmissa vertailuissa kärkisijoille.

Suomi on perinteisesti ollut taloushallinnon edelläkävijämaa. Real Time Economy -ohjelman perustajajäsen Bo Harald luettelee sellaisia Suomesta maailmalle levinneitä asioita kuin maksuviite, tiliote tositteena, verkkopankki, verkkolasku, verkkokauppamaksu, e-tunnistuspalvelu ja e-palkka. Näiden yhteydessä tehty avoin standardointityö ja palvelukehitys ovat rakentaneet perustaa, jolta Taloushallintoliiton juuri käynnistämä TALTIO*-hanke ponnistaa. Tavoite on tehdä taloushallinnon informaatio täysin rakenteiseksi ja digitaaliseksi. Päälle voidaan rakentaa kattava ja lähes reaaliaikainen kirjanpito, kassavirtaennustaminen ja automatisoitu viranomaisraportointi.

Pk-sektorin taloushallinnon automatisointi ja reaaliaikaistaminen toisi kilpailukykyä - nopeasti.

Teknologiateollisuutta erityisesti kiinnostavan pk-sektorin lisäksi TALTIO-hankkeen kehityskohteena on yhdistysten, yhteisöjen, asunto-osakeyhtiöiden ja maatalousyrittäjien digitaalinen taloushallinto. Hanke tulee siten vaikuttamaan miljoonan yrityksen ja yhteisön talouden hallintaan. Mukana ovat jo mm. rahoitussektori, ministeriöt, kaupan toimiala, taloushallintoalan toimijat ja ohjelmistotalot, arvo-osuusjärjestelmä ja asunto-osakeyhtiöt.

Voisiko yrittäjä nähdä yritystään koskevat ajantasaiset taloustiedot suoraan mobiililaitteestaan? Tai kuluttaja seurata omaa talouttaan rakenteisen kuittitiedon pohjalle rakennetun sovelluksen avulla? Teknologiateollisuus tukee TALTIO-hanketta. Näemme, että hankkeen tuloksena jäsenyritystemme tuottavuus kasvaa päätöksentekoa tukevan, riskittömämmän, virheettömämmän ja kustannustehokkaamman taloushallinnon avulla. Lisäksi rakenteellinen, standardin mukainen tietomassa avoimine rajapintoineen antaa mahdollisuuksia palvelu- ja sovelluskehittäjäyrityksille.

Osana hanketta tehdään yhteistyötä Viron, Ruotsin, Norjan sekä EU:n kanssa. Yhteistyöllä pyritään avaamaan tulevaisuuden vientimahdollisuuksia mm. ohjelmistotoimialalle. Big dataan liittyvät liiketoimintamahdollisuudet ovatkin syy siihen, että TALTIO-hanke on hyväksytty myös osaksi LVM:n kärkihanketta.

Taloushallinnon automatisointi vähentää hallinnon taakkaa ja vapauttaa asiantuntijoita tuottavaan työhön sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Säästöt voidaan laskea sadoissa miljoonissa euroissa. Sähköiset tiliotteet, verkkolaskut ja sähköiset kuittitiedot ovat myös askel kohti paperitonta ja ympäristöä säästävämpää toimintaa. TALTIO huomioi teknologian kehittymisen; kun lohkoketjuteknologiaa (blockchain) tai vastaavaa otetaan tulevaisuudessa laajemmin käyttöön, rakenteinen tieto edistää siirtymistä uuteen teknologiaan.

 Siis ei suuria investointeja, vaan kansallista tahtotilaa ja kykyä toimia verkostona. Tulisiko näillä eväillä digitaalisesta taloushallinnon ekosysteemistä tulevaisuuden vientituote?

Jorma Turunen
toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry
TALTIO-hankkeen ohjausryhmän jäsen

*TALTIO = kirjanpidon tapahtumatietuekuvaus, jota käytetään liiketapahtuman esittämiseksi kirjanpitojärjestelmissä. TALTIO on avoimeen lähdekoodiin perustuvan kansainvälisen tietuekuvauksen (XBRL Global Ledger) laajennus, joka tehtiin Suomessa vuonna 2014.