Touko Apajalahti

Työllisyystilastot kertovat työelämän murroksesta – Teknologia-alan osaajatarve painottuu korkeasti koulutettuihin

|
Touko Apajalahti

OECD:n Skills for Jobs -julkaisun mukaan osaajatarve kohdistuu Suomessa vertailumaista voimakkaimmin korkeaan osaamiseen. Helsingin Sanomat kertoo tuoreessa uutisessaan, että yli puolet Suomen työttömistä on matalasti koulutettuja. Korkean osaamisen kasvava merkitys näkyy teknologia-alan yrityksissä selvästi.

Kun vuonna 2007 korkeasti koulutettuja oli 30 prosenttia teknologia-alan yritysten henkilöstöstä, oli heidän osuutensa kymmenen vuotta myöhemmin jo 43 prosenttia. Myös Teknologiateollisuuden viime vuonna tekemän osaajatarveselvityksen mukaan alan osaajatarve painottuu korkeasti koulutettuihin: nyt rekrytoitavista 60 prosentilla tulisi olla korkeakoulututkintoa vastaava osaaminen.  

Työllisyystilastoissa tilanne näkyy siten, että lokakuun lopussa Tekniikan akateemisten tilastojen mukaan työttömänä oli vain 3,1 prosenttia tekniikan yliopistokoulutetuista. Insinööriliiton mukaan insinöörien työttömyys oli 3,8 prosenttia, kun taas tekniikan alan ammatillisen tutkinnon suorittaneiden työttömyys on huomattavasti korkeampi.

Myös kysymykset ammatillisen koulutuksen laadusta ja osaamisen ylläpidosta tärkeitä.

Tästä huolimatta osaajatarveselvityksessämme nousi esiin myös vahva ammattiosaajien tarve. Tilanteessa, jossa ammatillisen tutkinnon suorittaneiden työllistyminen on matalalla ja yritykset samaan aikaan raportoivat ammattiosaajien tarpeesta, korostuvat kysymykset ammatillisen koulutuksen laadusta ja osaamisen ylläpidosta.  

Tekniikan ammatillisen koulutuksen rahoitus on ensi tilassa korjattava vastaamaan todellisia kustannuksia, jotta koulutuksen laatu voidaan varmistaa. Laatu vaikuttaa myös siihen, kuinka vetovoimaisena opiskelijat alaa pitävät. Lisäksi on kyse jatkuvasta oppimisesta: missä määrin nyt työttömänä olevat ovat pystyneet uudistamaan osaamistaan ja onko taitojen kehittäminen ollut työelämän tarpeista lähtevää