Minna Helle
Uutinen

3 kysymystä työllisyydestä: Minna Helle, työllisyysaste on noussut, miksi vaaditte yhä vaikuttavia työllisyyskeinoja?

Hallitus etsii parhaillaan sopua työllisyystoimista. Hallitus on sopinut, että se tekee helmikuun puoliväliin mennessä päätöksiä toimista, jotka vahvistaisivat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Teknologiateollisuus vaatii, että julkista taloutta vahvistavat työllisyystoimet on toteutettava nyt.

Varatoimitusjohtaja Minna Helle, työllisyystilanne teknologiateollisuudessa lähentelee uutta ennätystä. Miksi Teknologiateollisuus ry vaatii kuitenkin hallitukselta yhä vaikuttavia työllisyyskeinoja?

– Vaikka töitä on nyt paljon tarjolla, on Suomen työttömyysaste edelleen korkea. Ongelma on ollut olemassa pitkään eikä se poistu itsestään. Työttömät tarvitsevat töitä ja työpaikat tarvitsevat työttömiä. Ensiksikin sen vuoksi, että työttömyys ei ole kenellekään hyväksi ja toiseksi, jotta voimme helpottaa yritysten työvoimapulaa.

–  Kyse on myös Suomen julkisen talouden tasapainosta: valtion velkataakka on kasvanut liian korkeaksi, ja työttömyyden vähentäminen on aivan välttämätöntä, jotta hyvinvoinnin rahoitus voidaan pidemmällä aikavälillä turvata. Keskeinen ongelma ovat ansiosidonnaisen sosiaaliturvan rakenteet, jotka eivät kannusta riittävästi työn tekemiseen. Näistä maan hallitukselta odotetaan nyt viimeinkin päätöksiä. Ei ole olemassa mitään syytä, miksi päätökset jälleen kerran jätettäisiin tekemättä. Isoimpana riskinä työllisyyspäätösten osalta näen sen, että hallitus tekee joukon toimia, jotka ovat poliittisesti helppoja tehdä ja joiden vaikuttavuus jää toiveiden varaan.

Teknologiateollisuus vaatii myös, että osaajien maahantuloa on nopeutettava vuodesta viikkoon, joskin se ei ole vielä ensi viikolla hallituksen asialistalla. Miksi vaatimus on olennainen osaajatarpeisiin vastaamisen ja julkisen talouden tasapainottamisen näkökulmasta?

–  Ensin pitää ymmärtää, miksi puhumme maahanmuutosta. Kyse on paljon isommasta asiasta kuin siitä, että johonkin yksittäiseen työhön tarvitaan tekijä nopeasti. Suomen työmarkkinoilta poistuu kymmenentuhatta henkilöä vuosittain väestön ikääntymisen vuoksi. Samaan aikaan meillä on vihreän teknologian kysynnän myötä valtava vientipotentiaali, kunhan vaan pystymme satsaamaan riittävästi uusien innovaatioiden syntymiseen ja vahvistamaan Suomen houkuttelevuutta investoinneille.

–  Teknologiateollisuus tarvitsee 130 000 osaajaa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Jo nyt osaajien saatavuus on pahin kasvun ja investointien pullonkaula. Tarvitsemme tämän yhtälön ratkaisemiseksi maahanmuuttoa, muuten edessä on näivettyminen ja hyvinvointivaltion alasajo.

–  Maahantulon on tärkeää onnistua nopeasti, sillä jopa vuodenkin kestävät prosessit karkottavat potentiaaliset ihmiset muihin maihin. Kilpailu osaajista on globaalia. Toiseksi on selvää, että pitkät maahantulon prosessit lykkäävät osaltaan yritysten kasvumahdollisuuksia ja mahdollisuuksia reagoida kasvaneeseen kysyntään. Kukaan ei hyödy siitä, että kansainvälisiä osaajia pyöritetään maahantuloprosessissa kuukausikaupalla, kun luvat voitaisiin hoitaa viikossa.

Olemme lukeneet uutisista halpatyövoiman hyväksikäytöstä. Miten maahantuloprosessi onnistuisi viikossa luotettavasti?

–  Tuomitsemme jyrkästi työvoiman hyväksikäytön. Työelämässä tapahtuva riisto on yksinkertaisesti kitkettävä pois, rikollisuudella ei saa olla mitään sijaa. Kannatamme EK:n ehdotusta siitä, että työelämässä tapahtuva kiskontaa koskevia rikoslain säännöksiä uudistetaan ja rangaistuksia kovennetaan.

–  Maahantuloprosessin nopeuttamisessa vuodesta viikkoon on kyse maahan tulevan henkilön digitaalisesta luotettavasta tunnistamisesta niin lupaprosesseissa kuin asettautumisen palveluissa. Nopeutusta tukee, kun asiointiprosessissa otetaan käyttöön uusia digitaalisia mahdollisuuksia. Luotettava tekniikka ja ohjelmistot tähän ovat jo olemassa.

–  Prosessin nopeuttaminen ja modernisointi eivät itsessään heikennä luotettavuutta tai lisää riskiä työvoiman hyväksikäyttöön. Suomi on edelleenkin sitoutunut esimerkiksi Schengen-säädöksiin maahantulon edellytyksissä. Lisäksi nyt valmisteilla oleva sertifioitujen työnantajien järjestelmä lisää varmuutta siitä, että järjestelmässä mukana olevat yritykset hoitavat lainsäädääntömme mukaisesti työnantajavelvoitteensa sekä noudattavat palkkauksen työehtosopimusten mukaisesti.

Lisätiedot:

Varatoimitusjohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884, twitter: @MinnaHelle

Lisää aiheesta:

Kovin kasvuvauhti jo ohi – Teollisuuden kilpailukykyä on vahvistettava

Onko rakenteellinen uudistus vain kivempi sanoitus leikkauksille, Minna Helle?