Uutinen

Alihankinnan kilpailukyky ratkaisee Suomen tulevaisuuden

Vaikka maailmantaloudessa ennakoidaan kasvua ensi vuodelle lähes kaikissa maissa, talouden epävarmuus ei lupaa kuin enintään hidasta kasvua Suomelle. Osa teknologiateollisuuden yrityksistä selviytyy kuitenkin edelleen hyvin. TRIOplus-hankkeessa on saatu näyttöä, että yrityksissä tehtävä kehittämistyö kannattaa.

"Suomen viennin hartiat ovat kaventuneet ja julkisten menojen taakka kasvanut. Teknologiateollisuuden ja sen Suomessa toimivien alihankintayritysten työllistävä vaikutus on kuitenkin edelleen erittäin merkittävä. Alihankinnan kilpailukyvyn voi jopa sanoa ratkaisevan Suomen tulevaisuuden, sillä puolet toimialan työpaikoista on alihankintayrityksissä", sanoi Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka PalokangasTampereen Alihankinta 2013 -messujen avajaisten tiedotustilaisuudessa.

"Viennin osuus bruttokansantuotteesta on pudonnut kuusi prosenttiyksikköä vuodesta 2008. Parhaimmillaan se oli yli 46 prosenttia, nyt vain noin 40. Julkisten menojen osuus on noussut yli 56 prosentin, ja niiden rahoituksessa meillä on nyt 10 miljardin euron vaje."

 

Kasvuhalua ja kasvukykyä

"Teknologiateollisuuden TRIOplus-hankkeeseen on osallistunut yli 1 500 yritystä ja lisäksi useita satoja yrityksiä Itä-Suomen erillishankkeissa. 300 yritystä on tehnyt oman kehittämisohjelmansa. Kehittäminen kannattaa, sillä laman aikanakin nämä yritykset ovat kirineet toimialan keskiarvon yläpuolelle, vaikka niiden lähtötaso oli keskiarvoa alhaisempi", kertoi johtava asiantuntija Harri Jokinen Teknologiateollisuudesta.

"Nämä keskikooltaan melko pienet yritykset lähtivät yhteensä tavoittelemaan muutaman vuoden aikana miljardin euron lisäystä liikevaihtoonsa. Siihen ne eivät ole laman aikana yltäneet, mutta selkeää parannusta toimintaansa ne ovat saaneet aikaan."

Yritysten selkeimmiksi kehittämiskohteiksi nousivat kansainvälistyminen, johtamisen, myynnin ja markkinoinnin kehittäminen sekä yritysjärjestelyt. Näille kaikille osaamisalueille TRIOplus on tuonut palvelukokonaisuuksia ja yritykset ovat niistä kiinnostuneet.

Kansainvälistymisen mahdollisuuksissa erityistä kiinnostusta on herättänyt Isot teemat -toimintatapa, jossa kootaan lupaavan uuden liiketoimintamahdollisuuden ympärille kansainvälisille markkinoille suuntaava yritysjoukko. Tavoitteena oli käynnistää 14 yritysverkostoa, mutta niitä on käynnistynyt jo 20. Verkostoissa on mukana noin 120 yritystä. Yhteisenä tavoitteena on vähintään kolmen miljardin euron liikevaihto ja 12 000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä.

Lisätietoja:

Pääekonomisti Jukka Palokangas, Teknologiateollisuus ry,

040 750 5469,  jukka.palokangas@teknologiateollisuus.fi

 

Johtava asiantuntija Harri Jokinen, Teknologiateollisuus ry,

050 563 5034,  harri.jokinen@teknologiateollisuus.fi