Uutinen

Ammatillisen koulutuksen rahoitus jatkossakin suoraan koulutuksen järjestäjille

Teknologiateollisuus pitää hallituksen eilistä päätöstä tärkeänä. Ammatillista koulutusta ja sen rahoitusta tulee kehittää työelämän lähtökohdista.

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä (HALKE) tarkasteli kokouksessaan 27.6.2013 valtionosuusjärjestelmän kehittämistarpeita ja tähän liittyviä toisen asteen koulutuksen eri rahoitusvaihtoehtoja. Ministerityöryhmä päätti, että toisen asteen koulutuksen rahoitus maksetaan jatkossakin suoraan koulutuksen järjestäjille.

Osana valtionosuusjärjestelmän uudistamista yhtenä vaihtoehtona oli esitetty myös ammatillisen koulutuksen rahoituksen siirtämistä koulutuksen järjestäjiltä kuntien yleisiin valtionosuuksiin.

- Teknologiateollisuuden ja muiden vientiteollisuuden alojen ammattiosaajien saatavuuden kannalta on tärkeää, että hallitus nyt vahvisti jo hallitusohjelmaan kirjaamansa linjaukset ammatillisen koulutuksen rahoituksesta, Teknologiateollisuus ry:n johtaja Mervi Karikorpi sanoo.   

- Pidämme hyvänä nykymallia, jossa ammatillisen koulutuksen rahoituksen ohjaus tapahtuu opetus- ja kulttuuriministeriössä. Elinkeinoelämän kannalta olisi huolestuttavaa, jos kuntatalouden tila vaikuttaisi ratkaisevasti koulutustarjontaan yritysten ja työelämän tarpeiden sijaan. Tämä johtaisi helposti kustannuksiltaan kalliimman, usein juuri vientiteollisuudelle tärkeän koulutustarjonnan lopettamiseen.

 

Teknologiayritykset tiiviistävät ammattiosaamista koskevaa yhteistyötä

Teknologiateollisuus ry ja eteläpohjanmaalaiset teknologiayritykset ovat kevään 2013 aikana tiivistäneet yhteistyötä paikallisten peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen kanssa varmistaakseen tulevaisuuden ammattiosaajien saatavuuden.

Tavoitteena on panostaa liiketoimintalähtöisesti myös pk-yritysten henkilöstön ammattiosaamiseen ja parantaa näin yritysten kilpailukykyä. Yhteistyötä käynnistämässä ovat olleet mm. Ferrum Steel Oy, Helasteel Oy, MSK Group Oy, Reikälevy Oy, Veljekset Ala-Talkkari Oy, Ylistaron Terästakomo Oy, Relicomp Oy, Mäkelä Alu Oy ja Teuvan Keitintehdas Oy. Vastaavanlaista yhteistyötä ollaan rakentamassa myös Satakunnassa.

- Erityisesti kone- ja metallituoteteollisuuden ja metallien jalostuksen yritysten huoli ammatillisen koulutuksen laadusta ja työelämärelevanssista sekä tulevaisuuden osaajien saatavuudesta on kasvanut. Meidän on pystyttävä nykyistä huomattavasti tiiviimpään yhteistyöhön yritysten ja julkisen sektorin välillä, jotta koko ikäluokka löytäisi töitä, yritykset saisivat tarvitsemansa osaajat ja Suomi 200 000 uutta yksityisen sektorin työpaikkaa. Tämä edellyttää uudenlaisia toimintamalleja sekä julkisella sektorilla että yrityksissä, Karikorpi korostaa.

Karikorpi pitää ilahduttavana, että opetus- ja kulttuuriministeriössä ja Opetushallituksessa on otettu koppi vientiteollisuuden viesteistä nostamalla vientiteollisuuden tarpeita vastaava koulutus yhdeksi kehittämiskohteeksi.

 

Lisätietoja:

Mervi Karikorpi, johtaja, innovaatioympäristö ja uudistuminen, puh. 040 741 9801

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi