Jaakko Hirvola
Uutinen

Elvytystoimien aikataulutus tehtävä huolella, pelivaraa tarvitaan myös syksyyn

5.6.2020 klo 9.35
Maan hallituksen on syytä varautua siihen, että vielä syksylläkin tarvitaan lisäbudjetteja koronakriisin takia. Tämän vuoksi on harkittava huolella, millaisella aikataululla ja miten priorisoiden viedään eteenpäin tällä viikolla päätettyä massiivista lisätalousarviota. Hallitus antaa tänään perjantaina eduskunnalle 5,5 miljardin euron lisäbudjetin, joka nostaa valtion lainanoton tänä vuonna jo 19 miljardiin euroon.

− Koronakriisi ei valitettavasti ole ohi. Toista aaltoa pidetään jopa todennäköisenä, ja lisäksi ongelmat ovat iskemässä vientiyrityksiin yrityskyselyjen mukaan pahiten vasta loppuvuodesta. Hallituksella täytyy olla riittävästi pelivaraa, jotta esimerkiksi viennille ja työllisyydelle tärkeitä teknologiayrityksiä pystytään tarvittaessa tukemaan kesän jälkeen. Tässä lisätalousarviossa yritysten yleistukeen tehtiin vain 300 miljoonan euron varaus, mikä ei todennäköisesti riitä, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Hirvola kiittää hallituksen satsauksia koulutukseen sekä lisäystä korkeakoulujen aloituspaikkoihin. Talouden nousua ja uutta kasvua tukevat myös lisäpanostukset tki-toimintaan, muun muassa Business Finlandin veturiyritysohjelmalle. Tärkeää on myös perustettavan ilmastorahaston pääomittaminen 300 miljoonalla. Lisäksi luvassa on perinteistä elvytystä merkittävillä infrahankkeilla.

− Kasvua tukevat investoinnit ovat tässä tilanteessa tähdellisiä, mutta muita menolisäyksiä tulee arvioida kriittisesti ja mahdollisuuksien mukaan joko perua tai siirtää. Investointien rinnalle tarvitaan konkreettinen suunnitelma myöhemmin tehtävistä välttämättömistä sopeutustoimista, Hirvola tähdentää.

− Hallituksen lupaus nostaa työllisyystavoitettaan on aivan keskeinen. Työllisyysasteen nostaminen ja rakenteelliset uudistukset ovat välttämättömiä, jotta Suomi selviää velkataakastaan ja pääsee kestävälle kasvun uralle. Toimista tarvitaan päätöksiä pikimmiten. Keskeisessä asemassa ovat mm. työmarkkinauudistukset, jotka voivat olla vaikeita mutta välttämättömiä, Hirvola sanoo.

Hirvola toivoo, että hallituksen esitys työmarkkinoiden koronapaketista − mm. nopeutetusta lomautusmenettelystä – tulisi nopeasti hyväksytyksi eduskunnassa. Nykyinen väliaikainen lainsäädäntö on voimassa vain kesäkuun loppuun, ja työpaikoilla odotetaan varmaa tietoa jatkosta.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, puh. 040 063 3751