tehdaskuva
Uutinen

Etla selvittää Suomeen sopivaa verovähennysmallia tutkimus- ja kehitystoiminnan vauhdittamiseksi

23.2.2021 klo 9.37
Taloutta uudistavat investoinnit ja tutkimus- ja kehityspanostukset suhteessa BKT:hen ovat olleet Suomessa jo pitkään laskusuunnassa. Kehityksen kääntäminen takaisin kasvu-uralle vaatii nykyistä vahvempia toimia. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on juuri aloittamassa tutkimusta siitä, mikä olisi Suomeen sopiva verovähennysmalli tutkimus- ja kehitystoiminnan kasvattamiseksi.

Tutkimushanketta vetävän Etlan tutkimusjohtajan Heli Kosken mukaan t&k-verokannustimista tehty kansainvälinen tutkimus viittaa siihen, että pysyväisluonteiset t&k-verotuet ovat yksi parhaista innovaatiopolitiikan työkaluista. OECD-maissa on kuitenkin käytössä hyvin erilaisia verokannusteita. Tutkimushankkeella selvitetään parhaita käytänteitä ja hahmotellaan Suomelle sopivaa mallia.

– Hanke on tervetullut ja mitä ajankohtaisin. Suomi tarvitsee kestävää pitkäkestoista kasvua, talouden digivihreää uudistumista, parempaa tuottavuutta ja lisää työpaikkoja. Mitään näistä ei saada, jos tutkimus- ja kehitystoiminta taantuu tai polkee paikallaan, tähdentää johtaja Matti Mannonen Teknologiateollisuus ry:stä.

Tutkimuksen on määrä valmistua kokonaisuudessaan kuluvan vuoden loppuun mennessä. T&k-verohuojennusten vaikutus yritysten t&k-panostuksiin ja innovaatioihin -hanke on TT-säätiön rahoittama.

 

Uutinen on mukana maaliskuun uutiskirjeessä.