Uutinen

Euroopan E-skills 2012 -hankkeeseen osallistui kaksi miljoonaa ihmistä

Digiosaamisella kilpailukykyä, kasvua ja uusia työpaikkoja

Euroopan E-skills 2012 -hankkeen tavoitteena oli innostaa nuoria ja aikuisia hankkimaan ja käyttämään monipuolisesti digitaalisessa maailmassa tarvittavaa osaamista. Heitä rohkaistiin myös osallistumaan tieto- ja viestintäteknologian sekä siihen liittyvien palveluiden kehittämiseen. Hankkeessa  oli mukana 37 Euroopan maata, ja kampanjan aikana järjestettiin yli 2 000 tapahtumaa, joihin osallistui miltei kaksi miljoonaa ihmistä.

Hankkeen yhteydessä koottiin Digiosaamisen ohjelmajulistus (eng. E-Skills manifesto), jossa valotetaan eri näkökulmista Euroopan digiosaamisen nykytilaa sekä osaamisen ja osaamistarpeiden välistä kuilua. Euroopan komission varapuheenjohtaja, komissaari Antonio Tajani vetoaa siinä eri osapuoliin, jotta tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuudet hyödynnettäisiin kokonaisvaltaisesti Euroopan kilpailukyvyn parantamiseksi, innovaatiokulttuurin kehittämiseksi ja uusien työpaikkojen luomiseksi.

Julkilausumassa korostetaan, että ubiikissa tietoyhteiskunnassa digitaalinen erityisosaaminen ja kansalaisten valmiudet käyttää monipuolisesti digitaalisia tuotteita ja palveluita ovat avainasemassa. Digiosaamisen merkitys korostuu entisestään vastattaessa yhteiskunnan suuriin haasteisiin. Talousvaikeuksien selättäminen, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen edellyttävät Suomelta ja Euroopalta uudenlaisia tapoja toimia, parempaa julkisen ja yksityisen sektorin tuottavuutta ja näiden ketterämpää yhteistyötä sekä kestävää ja ympäristön huomioivaa kasvua. Digitaalisen osaamisen ansiosta näihin kysymyksiin on löydettävissä uudenlaisia näkökulmia ja ratkaisuja. Myös opetusministeri Jukka Gustafsson ja Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen korostavat yhteisessä kannanotossaan digiosaamisen kasvavaa merkitystä.

Osana EU:n Digitaalisen agendan toteutusta Suomi on sitoutunut edistämään digitaalista osaamista ja avoimen digitaalisen talouden kehittymistä. 

- Eurooppalaisten digitaalisten sisämarkkinoiden luomisen on arvioitu tuovan jopa 500 miljardin lisäkasvupotentiaalin Euroopan kansantuotteeseen vuoteen 2020 mennessä. Ilman hyvin toimivaa, avointa sisämarkkinaa osaaminen ostetaan Euroopasta pois, eivätkä innovaatiot voi sirpaleisessa toimintaympäristössä aidosti kehittyä, toimitusjohtaja Jorma Turunen korostaa.

Virallinen E-skills teemaviikko ja teemavuosi 2012 alkavat olla ohi, mutta työ jatkuu. Digiosaamisen ja sen käytön edistäminen yrityksissä ja julkisella sektorilla on yksi Teknologiateollisuuden keskeisiä tavoitteita lähivuosina.

- Teknologiateollisuuden yhtenä tavoitteena on kiinnittää yläasteella, lukioissa ja yliopistoissa opiskelevien naisten huomio tietotekniikkaosaamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin teknologiateollisuuden töissä, asiantuntijaMinna Jokinen kertoo.  

- Myös Euroopassa halutaan ylläpitää E-skills 2012 - teemaviikon  vauhdittamaa tietoisuutta ICT-alan merkityksestä. Komissio on keräämässä kansallisten e-skills vaikuttajien epävirallista ryhmää  "lipunkantajiksi" viemään osaltaan viestiä eteenpäin. Virallinen E-skills-viikko järjestettäneen seuraavan kerran vuonna 2014, Jokinen jatkaa.

E-skills-viikko oli Euroopan komission yrittäjätoiminnan ja teollisuuden pääosaston rahoittama hanke. Sitä koordinoivat DigitalEurope ja European Schoolnet EUN yhteistyössä satojen kansallisten ja yleiseurooppalaisten partnereiden kanssa.

Lisätietoja:

Minna Jokinen, asiantuntija, Teknologiateollisuus ry, minna.jokinen@teknologiateollisuus.fi

DigitalEurope on Euroopan digitaaliteknologiateollisuutta edustava järjestö. Sen jäseninä on tietotekniikka- ja tietoliikennetekniikka- sekä kulutuselektroniikkateollisuuden aloilla toimivat yritykset. DigitalEuropen jäseniin kuuluu 61 kansainvälistä yritystä ja 41 kansallista järjestöä yhteensä 29 Euroopan maassa. Kaikkiaan DigitalEurope edustaa yli 10 000 yritystä kaikkialla Euroopassa. Teknologiateollisuus ry on DigitalEuropen jäsen.

European Schoolnet EUN on 30 Euroopan ja sen naapurimaiden opetusministeriöiden verkosto. EUN perustettiin 15 vuotta sitten edistämään innovaatioita opetuksessa ja oppimisessa.