työmarkkinajuristit
Uutinen

’Fit for 55’ -paketti avaa mahdollisuuksia vetytalouden toimijoille

EU:ssa on meneillään kunnianhimoinen siirtymä kohti vetytaloutta, ja tässä siirtymässä Suomen kannattaa olla aktiivisesti mukana.

Komission kesällä julkistama ’Fit for 55’ -paketti sisältää kunnianhimoisen nipun esityksiä. Puhdas vety nostetaan keskiöön tulevaisuuden energiavarastona, teollisuuden kemikaalina ja liikennepolttoaineena. Vuoden 2030 tavoitteena on tuottaa 10 miljoonaa tonnia vihreää vetyä, joka vastaa 40 GW:n elektrolysaattorikapasiteettia. Puolet teollisuudessa käytettävästä vedystä pitäisi olla vihreää, toisin sanoen valmistettu uusiutuvasta sähköstä, vuonna 2030. Puhtaan vedyn ja siitä valmistettujen tuotteiden markkinoiden kehittymistä aiotaan edistää sääntelyn, investointitukien ja verotuksen avulla. 

- Vaikka EU:n Fit for 55-paketti on vasta esitys, muokkaa se jo vahvasti poliitikkojen ja kuluttajien mieliä ja ohjaa teollisuuden tuotekehitystä ja investointeja. Myös Suomessa on havahduttu siihen, että on parempi olla mukana kehittämässä eurooppalaista ja globaalia vetytaloutta ja hyödyntää sen valtavia mahdollisuuksia kuin jäädä junasta, sanoo Suomen vetyklusterin, Hydrogen Cluster Finlandin ohjausryhmän puheenjohtaja ja Nesteen VP, Renewable Hydrogen and PtX Outi Ervasti.

Yritysvetoinen vetyklusteri on perustettu vauhdittamaan vetytalouden ja yritysten kilpailukyvyn kehittymistä edistämällä yhteistyöllä investointeja ja vetytalouden kehittymisen kannalta suotuisaa toimintaympäristöä. Tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa, vientiä ja työpaikkoja Suomeen. 

- Systeemitason muutokseen tarvitaan koko teollinen elinkeinoelämä mukaan. Vetyklusterissa on mukana jo 45 yritystä ja 5 toimialaliittoa. Kesän aikana 9 uutta yritystä on tullut mukaan yhteistyöhön, Ervasti iloitsee.

- Suomella on erinomaiset mahdollisuudet kehittää puhtaasta vedystä, siitä jalostetuista tuotteista ja vähähiiliratkaisuista merkittävä toimiala, sanoo VP, Digital Lead Simo Säynevirta ABB:ltä. 

Tarvitaan yhteinen visio, kuinka vetytalouden investoinneilla saavutetaan mahdollisimman suuri globaali kädenjälki

Monia Fit for 55- paketin yksityiskohtia on vielä täsmentämättä. Euroopan neuvostossa ja parlamentissa käynnistyy nyt parin vuoden prosessi niiden vahvistamiseksi. Suomella on useita kilpailukykytekijöitä vetytaloudessa menestymiselle kuten esim. sähkönsiirtoverkon kapasiteetti, tuuli- ja muuta puhdasta sähköä ja kokemusta sektorirajat ylittävästä yhteistyöstä. Tulevan lainsäädännön yksityiskohtien täytyy mahdollistaa vahvuuksien hyödyntäminen.  

- Jo nyt on nähtävissä, että Suomen kannalta kriittisiä tekijöitä tulevat olemaan EU-lainsäädännön selkeys, teknologianeutraalius ja kattava mahdollisuus käyttää kaikkia puhtaita sähköntuotantomuotoja ja puhdasta verkkosähköä vedyn valmistuksessa. Näin saadaan Suomen erinomaiset kilpailukykytekijät laajasti käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Olli Sipilä, Gasgrid Finlandista.   

- Vetyklusteri näkee tärkeäksi, että ’Fit for 55’ -paketin kriittiset kysymykset Suomen vetytalouden kannalta tunnistetaan laaja-alaisessa yhteistyössä, Olli Sipilä jatkaa.

- Suomella tulee olla visio, kuinka vetytalouden investoinneilla saavutetaan kotimaan tarpeiden lisäksi mahdollisimman suuri kädenjälki globaalisti. Näiden pohjalta voidaan vaikuttaa myös EU:ssa tuloksellisimmin seuraavien vuosien aikana, Simo Säynevirta lisää. 

Vetyklusterin uudet jäsenet:

EPV Energia Oy, Helsinki Valve & Fitting Oy, Hyötytuuli Oy, Neovolt Oy, Rejlers Finland Oy, Sumitomo SH FW Energia Oy, Viafin Gas Oy, Wega Group Oy, YTM-Industrial Oy 

Lisätietoa vetyklusterin toiminnasta ja jäsenistä löydät vetyklusterin nettisivuilta

 

Lisätiedot:

Vetyklusterin ohjausryhmä
Outi Ervasti, Neste, 050 458 9741, outi.ervasti@neste.com   
Olli Sipilä, Gasgrid Finland, 040 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi
Simo Säynevirta, ABB Oy, 050 332 4475, simo.saynevirta@fi.abb.com

Teknologiateollisuus ry
Mervi Karikorpi, 040 7419801, mervi.karikorpi@teknologiateollisuus.fi  

Lue lisää: 

Suomalaisyritykset kokosivat voimansa − kansallinen vetyklusteri edistää yhteistyöllä vetytalouteen siirtymistä

Kansallinen vetyklusteri avaa ovia eurooppalaisiin verkostoihin