Uutinen

Kansallinen RoHS-laki valmistui kesällä

RoHS II-direktiivin vaatimukset on pantu toimeen uudella, kesäkuussa voimaan tulleella RoHS-lailla (387/2013). Laki vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa laajeni koskemaan nyt myös terveydenhuolto- ja mittauslaitteita. Vuonna 2019 vaatimukset tulevat koskemaan kaikkia sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Toistaiseksi ainerajoitukset pysyivät samoina kun vanhassa säädöksessä. Niillä halutaan vähentää lyijyn, elohopean, kadmiumin, kuudenarvoisen kromin, polybromibifenyylien (PBB) ja polybromidifenyylieetterien (PBDE) käyttöä markkinoille saatettavissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.

Ainerajoitusten lisäksi uusi RoHS-laki asettaa elinkeinoharjoittajille useita sellaisia vaatimuksia, jotka koskevat laitteiden vaatimustenmukaisuuden varmistamista, EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja teknisten asiakirjojen laatimista, CE-merkintää ja muita tuotteen merkintöjä sekä toimenpiteitä tilanteissa, joissa on syytä epäillä sähkö- ja elektroniikkalaitteen olevan säädettyjen vaatimusten vastainen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo RoHS-lain toteutumista Suomessa. Terveydenhuollon laitteiden osalta valvonta kuuluu Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira).

Tukesin uudessa oppaassa "Sähkölaitteiden valmistus maahantuonti ja myynti", kerrotaan toiminnanharjoittajien rooleista ja velvollisuuksista tarkemmin. Oppaassa on myös lyhyt kuvas direktiiveistä, jotka koskevat sähkö- ja elektroniikkatuotteita.

RoHS-laki: 387/2013 sekä siihen liittyvä ympäristöministeriön asetus: 419/2013

Komissioin RoHS 2 FAQ dokumentti: http://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/pdf/faq.pdf

Uusia ainekieltoja kaavaillaan

Komissio ehdottaa menetelmää uusien aineiden sisällyttämisestä RoHS-kieltoihin. Samalla selvitetään myös neljän aineen kielto sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Aineet, joita ehdotetaan lisättäväksi direktiivin liitteeseen II, ovat HBCDD, DEHP, BBP sekä DBP. Lisäksi DEHP, BBP ja DBP in tullaan kieltämään uusissa tuotteissa REACHin kautta 21.2.2015 alkaen sekä HBCDD kuusi kuukautta myöhemmin.

Lisätietotoa selvityksestä projektin verkkosivulla: http://www.umweltbundesamt.at/rohs2

Lisätietoa projektista, joka koskee uusia ainekieltoja:  http://rohs.exemptions.oeko.info/index.php?id=127

Uusia käyttötarkoituksen poikkeuksia

Direktiivin liitteeseen III on annettu kaksi uutta poikkeusta, jotka on toimeenpantu ympäristöministeriön asetuksessa 419/2013 liitteessä 1. Ensimmäinen "7.c.IV" koskee lyijyä PZT-pohjaisissa keraamisissa eristemateriaaleissa ja kondensaattoreissa, jotka ovat osa integroituja piirejä tai erillispuolijohteita. Tämä poikkeus päättyy 21.7.2016. Toinen on " 40" kadmium ammattimaisissa äänilaitteissa käytettävien analogisten optoeristimien valovastuksissa. Tämän poikkeuksen päättymisaika oli 31.12.2013.

Komissio julkaisi 9.1.2014, 6 uutta RoHS-direktiivin poikkeusta, jotka koskevat lähinnä mittaus- ja valvontalaitteita sekä terveydenhuollon laitteita. Nämä muutokset on pantava kansallisesti toimeen viimeistään 29.7.2014. Suomessa muutokset tulevat YM:n asetuksen 419/2013 liitteisiin.

Delegoidut direktiivit (16 uutta poikkeusta):

http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2014:004:SOM:EN:HTML

Uusien poikkeusten hakuprosessia voi seurata: http://rohs.exemptions.oeko.info/

Lisätietoja:

Carina Wiik, asiantuntija, Kestävä kehitys
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi, 040 717 3627