Nuori nainen katsoo kameraan, taustalla Harvian sauna.
Uutinen

Kesätyö tekniikan parissa sytytti kipinän alan opintoihin

Reittejä päätyä tekniikan alan töihin on monia; osa osaajista työllistyy teknologiateollisuuden yrityksiin alan opintojen kautta, mutta suunta voi olla myös päinvastainen. Tärkeintä on kiinnostus toimialaa kohtaan, jossa tarvitaan monipuolista osaamista ja erilaisia taustoja omaavia tekijöitä.

Tekniikan opinnot eivät olleet 22-vuotiaan Nea Niemisen suunnitelmissa ennen alalle työllistymistä. Lukion jälkeen aloitettu väliaikainen osa-aikatyö muuttui kuitenkin kiinnostukseksi alaa kohtaan ja johdatti Niemisen opiskelemaan ympäristötekniikkaa Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon.

“Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, että ura tekniikan parissa on osoittautunut omaksi jutukseni.”

Toisen vuoden opintonsa pian aloittava Nieminen päätyi tuotantotyöntekijäksi johtavaan kansainväliseen sauna- ja spa-yhtiö Harviaan pari vuotta sitten, kun hän kuuli yrityksen kesätyöpaikasta. Askel askeleelta kesätyö muuttui kuin muuttuikin osa-aikatyöksi ja sittemmin alan opintoihin hakeutumiseksi.

Harvia jakaa suomalaisen keksinnön, saunan parantavaa lämpöä koko maailmalle
  • Harvian perustaja Tapani Harvia rakensi ensimmäiset puukiukaat lähipiirinsä käyttöön 70 vuotta sitten.
  • Perustamisvuotensa 1950 jälkeen yrityksen kehitys on kulkenut teknisesti edistyksellisten kiukaiden valmistajasta tunnetuksi ja tunnustetuksi sauna- ja spa-brändiksi.
  • Yrityksen kotipaikkana toimii Muurame, jossa sijaitsee Harvian suunnittelukonttori. 
  • Saunayhtiö valmistaa yli 20 000 saunaa ja 200 000 kiuasta vuosittain.
  • Yrityksellä on asiakkaita yli 80 maassa.

Harvia Finland Oy työllistää tänä kesänä kymmenen tuotannon kesätyöntekijää. Tuotannon puolella työskentelee myös yläkouluikäisiä "Tienaa tonni" -harjoittelijoita, minkä lisäksi yrityksen muilla osastoilla on omat kesätyöntekijänsä.

Yrityksen kotimaassa Suomessa saunominen on osa kansanperinnettä, mutta saunan tarjoamat elämykset kiinnostavat ympäri maailmaa. Nousujohteinen hyvinvointitrendi sekä globaalin keskiluokan kasvavat tulot takaavat sen, että yhä useampi maailman yli 18 miljoonasta saunasta rakennetaan muualle kuin saunan syntysijoille. Kesätyöntekijöiden merkitys Harvialle on näin ollen ensisijaisesti tuotannollinen, sillä lisäkäsiä tarvitaan. Yrityksellä on paljon alihankkijoita, joista kotiutetaan alihankintatöitä Muuramen tehtaalle.

KESÄTYÖNTEKIJÖISTÄ LISÄTYÖVOIMAA JA PIRISTYSTÄ ARKEEN

Harvian tuotanto on käynnissä aina, myös kesällä. Tuotteiden kysyntä onkin suurta juuri kesäaikaan, minkä vuoksi lisätyövoima on tervetullutta. Lisäksi kesätyöntekijät ja harjoittelijat piristävät tehtaan arkea ja lisäävät sen vaihtelevuutta. Heidän joukostaan löydetään jatkuvasti myös uusia, lahjakkaita osaajia, joita pyritään työllistämään yritykseen uudelleen.

“Kaikkien tuotannossa olevien työntekijöiden panos on äärimmäisen tärkeä, eikä sitä sovi aliarvioida. Alaikäiset harjoittelijamme eivät saa käyttää koneita tehtaassa, mutta heille löytyy onneksi paljon muutakin tekemistä. Työ voi olla aluksi esimerkiksi tarvikeruuvipussien pakkaamista, jonka jälkeen siirrytään vaativampiin tehtäviin”, sanoo Harvian tuotannon esihenkilö Sakari Vainionpää.

Tuotannossa olevien harjoittelijoiden panos on äärimmäisen tärkeä. Työtehtäviä tehdään helposta hommasta ylöspäin.

Nuoret harjoittelijat rakentavat yritykseen myös uudenlaista ikäjakaumaa. Kesäisin Harvian henkilöstön ikäskaala muodostuu edellä mainituista 14-vuotiaista aina 60-vuotiaisiin asti. Harvialla uudet kasvot otetaan huomioon ikään ja aiempaan kokemukseen katsomatta. Kaikille uusille työntekijöille järjestetään tuotannon esihenkilön perehdytys tehtaaseen. Perehdytyksen aikana käydään läpi tehtaan turvallisuuskäytännöt ja eri kokoonpano-osastot. Tämän jälkeen perehdytys jatkuu omilla työpisteillä kauemmin talossa olleiden kollegoiden avustuksella.

MIELEKÄSTÄ TYÖTÄ HYVÄSSÄ PORUKASSA

Nuori nainen työskentelee omalla työpisteellään.

 

Nieminen itse työskentelee kolme kuukautta Harvian tuotantopuolella, pienkokoonpanon tarvikeosastolla ja tekee sen ohessa osavalmistusta. Osaston työyhteisö on Niemisen mielestä äärimmäisen lämminhenkinen, ja hän on yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka eloisa ja rento ilmapiiri tehtaassa vallitsee. Monet Niemisen työkavereista tulevat varsin erilaisista taustoista ja ovat eri-ikäisiä, mikä on opettanut harjoittelijalle erilaisuuden arvostamista.

“Olen oppinut valtavasti erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta. Koen moninaisen työyhteisön olevan turvallinen paikka, jossa kaikki voivat oppia toisiltaan ja pyytää apua matalalla kynnyksellä”, Nieminen kertoo.

ALAN OPINNOISTA EVÄITÄ TYÖELÄMÄÄN JA PÄINVASTOIN

Koska työ tekniikan alalla johdatti uraansa aloittelevan diplomi-insinöörin nykyisten opintojensa pariin, on aiemmasta työkokemuksesta ollut rutkasti hyötyä koulun penkille istahdettaessa. Toisaalta koulutus on antanut Niemiselle uusia näkemyksiä esimerkiksi yritysjohtamisesta, jossa ovat olleet apuna hänen tuotantotalouden sivuaineopintonsa. Lisäksi hän on kerryttänyt osaamistaan erilaisten ohjelmistojen käytöstä ja oppinut hahmottamaan moninaisia työn prosesseja. 

Moninainen työyhteisö on turvallinen paikka, jossa kaikki voivat oppia toisiltaan ja pyytää apua matalalla kynnyksellä.

“Tuotannon työtehtäviä voi tehdä itsenäisesti musiikkia kuunnellen, mutta työkavereista saa halutessaan myös juttuseuraa. Työ sopii näin ollen monenlaisille persoonille. Pidän myös siitä, että saan vaikuttaa omiin työtapoihini ja etsiä jatkuvasti tehokkaampia tyylejä toimia”, Nieminen huomauttaa.

EI YHTÄ OIKEAA POLKUA

Tulevaisuuden osaajien panos on näin ollen merkittävä Harvian toiminnassa. Nuoret lisäävät resursseja tuotantoon, luovat monimuotoisuutta työyhteisöön sekä tuovat mukanaan tuoreita näkemyksiä ja asenteita. Harvia haluaa tarjota heille merkityksellisiä tehtäviä ja tukea heidän ammatillista kehitystään. Samalla kesätyö kansainvälisessä yrityksessä tarjoaa arvokasta kokemusta ja mahdollisuuksia rakentaa tulevaisuutta alalla. 

Nyt päätoimisena opiskelijana oleva kesätyöntekijä on positiivisesti yllättynyt siitä, että ura tekniikan parissa on osoittautunut hänen jutukseen. Nieminen kokee, että sekä opintojen että työn parasta antia on ehdottomasti niiden monipuolisuus – tekniikan ala voi johdattaa mitä yllätyksellisempiin paikkoihin.

 

Kesätyöntekijätarina on osa Teknologiateollisuuden jäsenyritysten harjoittelijoista kertovaa sarjaa. Lue myös sarjan ensimmäinen ja toinen osa!

Teksti: Jenna Laine
Kuvat: Harvia Finland Oy