shutterstock_361872065.jpg
Uutinen

Lakoista aiheutuu merkittävät vahingot – tuotantomenetykset satoja miljoonia euroja

Ma, 09.12.2019 - 00:05
Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n laajat lakot alkoivat teknologiateollisuudessa tänään maanantaina 9. joulukuuta. Työtaistelut koskevat myös mekaanista metsäteollisuutta ja kemianteollisuutta. Yksistään teknologiateollisuudessa tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta.

Teknologiateollisuudessa lakkojen piirissä on kaikkiaan noin 60 000 työntekijää ja toimihenkilöä. Lakot koskettavat 85:tä yritystä ja 200:aa toimipaikkaa. Tästä kokonaismäärästä Teollisuusliiton ilmoittaman lakon piirissä on noin 21 000 työntekijää.

Lakot aiheuttavat teknologiayrityksille vakavia taloudellisia menetyksiä. Tuotantoa jää tekemättä vähintään kolmen päivän ajalta. Menetetyn tuotannon kiriminen on erittäin vaikeaa, kallista ja monissa tapauksissa myös mahdotonta. Tuotannon menetykset voidaan laskea sadoissa miljoonissa euroissa, ja työtaistelun laajuuden vuoksi haitat näkyvät myös kansantalouden tasolla.

– Työtaistelusta aiheuu vahinkoa myös monille muille yrityksille kuin lakon kohteille, sillä yritykset toimivat verkottuneesti alihankinta- ja tuotantoketjuissa. Jos tällaisessa ketjussa yksi lenkki pettää, se voi aiheuttaa komponenttipulan tai muun häiriön myös lakon ulkopuolissa yrityksissä. Tuotanto voi vaikeutua tai pysähtyä kokonaan. Yrityksillä ei ole nykyisin juurikaan varastoja, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Rautaportaan mukaan yritykset kantavat suurta huolta asiakkaistaan ja antamistaan asiakaslupauksista, sillä toimitusvarmuus on keskeinen asia liiketoiminnassa. Jos luvatuista toimitusajoista ei pystytä pitämään kiinni, hankinnat tehdään pahimmassa tapauksessa jostakin muualta. Lakosta aiheutuisi vakavaa mainehaittaa.

– Pelkästään lakkoihin varautuminen aiheuttaa yrityksille monenlaisia kustannuksia. Tuotantolaitoksesta riippuen tuotannon pysäyttäminen lyhyeksikin aikaa voi tulla erittäin kalliiksi. Myös keskeytyneen tuotannon ylösajo on kallista, ja tuotantorytmiin pääseminen voi hankaloittaa toimintaa jopa viikkojen ajan, Rautaporras selvittää.

Suurimmat vaikutukset tuotantoon on luonnollisesti Teollisuusliiton lakolla. Pron ja YTN:n lakkojen vaikutukset vaihtelevat yrityksestä toiseen.

Alkuperäistä uutista on päivitetty 9.12. lakkojen alettua.

Lisätiedot:
Pääekonomisti Petteri Rautaporras, puh. 050 304 2220