shutterstock_498354238.jpg
Uutinen

Lyhennetty lomautusmenettely laajasti käytössä teknologiateollisuudessa

24.3.2020 klo 16.35
Teknologiateollisuus on sopinut laajasti työehtosopimusmuutoksista, jotka mahdollistavat lomautusmenettelyn nopeuttamisen. Tänään tiistaina ratkaisuun päästiin myös Ammattiliitto Pron kanssa teollisuuden toimialalla. Pron kanssa jatketaan vielä neuvotteluja suunnittelu- ja konsulttialalla.

Teknologiateollisuudessa ainoastaan pelti- ja teollisuuseritysalalla ei ole ollut tarpeen käydä neuvotteluja työehtosopimuksen muuttamisesta, koska tällä toimialalla noudatetaan omaa, yt-laista poikkeavaa neuvottelujärjestystä lomautustilanteissa. Alan sopimuksessa on 5 päivän lomautusilmoitusaika, mutta ei vähimmäisneuvotteluaikaa.

Teknologiateollisuuden kaikilla sopimusaloilla – pelti- ja teollisuuseritysalaa sekä suunnittelu ja konsulttialan toimihenkilöitä lukuun ottamatta – noudatetaan nyt lomauttamisessa vähintään 5 päivän ilmoitusaikaa aiemman 14 päivän sijaan, ja neuvotteluaika on 5 päivää kaikissa lomautustilanteissa aiemman 2–6 viikon sijaan. Määräajoista voidaan sopia paikallisesti toisinkin.

Pron kanssa sovitut tes-muutokset teollisuudessa tulivat voimaan tänään tiistaina 24.3.2020. Neuvotteluaikoja koskeva uusi pykälä koskee myös lomautusneuvotteluja, joista on annettu neuvotteluesitys ennen 24.3.2020.

Muissa toimihenkilösopimuksissa [teollisuuden ylemmät toimihenkilöt (YTN), suunnittelu- ja konsulttialan ylemmät toimihenkilöt (YTN) sekä tietotekniikan palveluala (YTN ja Tietoala ry)] muutokset tulivat voimaan maanantaina 23.3.2020. Näillä sopimusaloilla neuvotteluaikoja koskeva uusi pykälä koskee myös lomautusneuvotteluja, joista on annettu neuvotteluesitys ennen 23.3.2020.

Teknologiateollisuuden työntekijöitä ja malmikaivoksia (Teollisuusliitto) koskevat sopimusmuutokset tulivat voimaan perjantaina 20. maaliskuuta. Näillä sopimusaloilla neuvotteluaikoja koskeva uusi pykälä koskee myös lomautusneuvotteluja, joista on annettu neuvotteluesitys ennen 20.3.2020.

Nopeutetun lomautusmenettelyn tarkoituksena on turvata yritysten toimintaedellytykset ja työntekijöiden työpaikat. Tes-muutokset vastaavat työmarkkinakeskusjärjestöjen viime viikolla tekemää ehdotusta. Työehtosopimuksia muuttamalla menettelytavat saatiin kuitenkin heti käyttöön odottamatta lainsäädännön valmistumista.

Sopimusmuutokset ovat voimassa saman ajan kuin koronaviruksen vuoksi säädettävät työlainsäädäntömuutokset. Voimassaolo päättyy, jos eduskunta ei hyväksy 15.4. mennessä keskusjärjestöjen 18.3. tekemiä esityksiä työttömyysturvalainsäädäntöön.

Lisätiedot:
Työmarkkina-asiantuntija Johanna Laine, puh. 044 590 7209
Työmarkkina-asiantuntija Pasi Lehtinen, puh. 050 480 4760