Uutinen

Meriteollisuus entistä vahvempi ja innovatiivisempi vuonna 2020

– Vuonna 2020 Suomen meriteollisuuden verkosto on vahva ja kansainvälisesti kilpailukykyinen. Tulevaisuudessa verkosto tunnetaan etenkin innovatiivisuudesta, pitävistä aikatauluista sekä erinomaisista kyvyistä ratkaista entistä haastavampia teknisiä ongelmia, Meriteollisuus ry:n tutkimustoimikunnan laatima tutkimusagenda ”Smart Maritime Technology Solutions” kertoo.

Tutkimusagendalla toimikunta haluaa vaikuttaa päätöksentekoprosesseihin sekä EU:ssa että kansallisissa hankkeissa.

- Agenda määrittää meriklusterille tärkeät kehityskohteet, joiden avulla alan tuottavuus kasvaa ja profiili nousee, tutkimuskomitean puheenjohtaja Esko Mustamäki sanoo.

Toimikunta jakaa meriteollisuuden tutkimuksen liiketoiminta-alueisiin sekä kantaviin teemoihin näillä alueilla. Liiketoiminnan tutkimus keskittyy risteilijöiden ja lauttojen rakentamiseen, offshore- sekä arktiseen teknologiaan. Kantavat teemat ovat osaaminen, energia ja ympäristö sekä uudet liiketoimintamallit.

Tulevaisuuden risteilijöiden ja lauttojen rakentamisessa painottuvat energiatehokkuus, aluksen painoa vähentävät ratkaisut sekä vaikkapa huollon helppous. Offshore-teknologian tutkimus keskittyy arktisiin alueisiin ja entistä syvemmälle meren pinnan alle, joissa energia- ja ympäristökysymykset ovat merkittäviä. Arktista teknologiaa tutkimalla on tarkoitus kehittää koko merellistä infrastruktuuria kuten satamajärjestelmiä ja jäänavigointia.
- Kilpailukykyisten ja tehokkaiden tuotteiden sekä palvelujen kehittäminen ja valmistaminen Suomessa vaativat jatkuvaa, pitkäjänteistä panostamista alan huippututkimukseen. Tähänkin toimintaan uusi alan tutkimussuunnitelma luo erinomaiset puitteet ja mahdollisuudet, professori Pentti Kujala Aalto-yliopistosta sanoo.

Kilpailukyvyn kehittäminen vaatii etenkin koulutusinfrastruktuurin varmistamista ja että koulutus vastaa toimialan tarvetta. Uusilla osaavilla työntekijöillä korvataan eläkkeelle jäävien ammattitaito. Vastaavasti kansainvälinen kilpailukyky edellyttää, että alan huippututkimus Suomessa jatkuu. Energia ja ympäristö–teeman tutkimus tähtää ”päästöttömiin aluksiin” energialähteiden ja energian talteenoton sekä näitä lähellä olevien alojen tutkimuksella. Liiketoimintamalleja voidaan parantaa verkostoa kehittämällä ja luomalla täysin uusia toimintatapoja.

 - FIMECC Oy olisi luontainen puite toteuttaa Meriteollisuuden uutta tutkimusagendaa. Ohjelmakartassamme meriteollisuudella on aina ollut ja on jatkossakin merkittävä rooli. Mitä enemmän meriteollisuuden tutkimuspanoksia haetaan yksityiseltä sektorilta, sitä varmemmin FIMECC kustannustehokkaine johtamismenetelmineen ja vähäisine hallintoineen on oikea koti isollekin tutkimusvolyymille, toteaa TkT Harri Kulmala, FIMECC Oy:n toimitusjohtaja. FIMECC on metallituote- ja koneenrakennuksen huippuosaamisen kehittämisyhtiö.

Vuonna 2010 Suomen meriteollisuus työllisti 21 000 henkilöä ja alan yhteenlaskettu liikevaihto nousi kuuteen miljardiin euroon.
 

Lisätietoja:

Tutkimuskomitean puheenjohtaja

Toimitusjohtaja Arctech Helsinki Shipyard

Esko Mustamäki

050 411 5323

 

Toiminnanjohtaja Merja Salmi-Lindgren

Meriteollisuus ry

050 516 0054

 

Tutkimusagenda

Meriteollisuus Linkedin