Uutinen

Metallien jalostus edelleen Suomen viennin selkärankaa - alkuvuoden tuotanto pysynyt vakaana

Metallien jalostuksen osuus Suomen viennistä on edelleen historiallisen korkealla tasolla ankarasta hintakilpailusta huolimatta. Investointeja on tehty kolmannes taantumaa edeltänyttä tasoa enemmän, eli yli 550 miljoonaa euroa vuonna 2012. Lupailtu väylämaksujen alentaminen on tärkeä osa kilpailukyvyn kohentamista.

Metallien jalostus on edelleen tärkeä osa Suomen teollista selkärankaa. Sen osuus koko Suomen tavaraviennistä oli vuonna 2012 peräti 12 prosenttia. Noin joka kahdeksas vientieuro tuli metallien jalostuksen tuotteista. Ala on yksi merkittävimmistä nettovientialoista Suomessa nettoviennin ollessa lähes 4,2 miljardia euroa vuonna 2012.

Alan liikevaihto Suomessa oli vuonna 2012 9,4 miljardia euroa. Vuoden 2013 tammi-toukokuun tuotantomäärät ovat pysyneet vakaina, kehityksestä on vielä vaikea päätellä mahdollisen trendin suuntaa.

Vaikka tuotannon volyymi on pysynyt Suomessa melko vakaana, ankara hintakilpailu on yhä suurempi haaste. Markkinoiden epävarmuus ja lainsäädännöllä luodut yksipuoliset lisäkustannukset ovat isoja ongelmia. EU on metallien jalostukselle keskeinen vientimarkkina-alue, mutta sen osuus on kriisin seurauksena romahtanut. EU-alueen osuus alan viennistä vuonna 2008 oli 79 prosenttia, mutta vuonna 2012 enää 69 prosenttia. 

– Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamiseen on pakko kiinnittää enemmän huomiota. Teollisuudelle säädetään lisärasitteita, joita on mahdotonta sisällyttää hintoihin. Yhtälö uhkaa suomalaisia työpaikkoja, toteaa Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

– On erittäin tärkeää, että osana rikkikompensaatiota hallitus tekee lupaillun päätöksen merenkulun väylämaksuja alentamisesta. Se korostuu alalla, joka tuo pääosan raaka-aineista maailmanlaajuisesti ja vie leijonanosan tuotannostaan – tällöin lisäarvon pitää Suomessa syntyä kilpailukykyisesti. Määräaikaisesti väylämaksun voisi poistaa lastialuksilta kokonaan ja nostaa asteittain normaalille tasolle, ehdottaa Nykänen.

– Suomen on perusteltua ottaa käyttöön myös EU:n hyväksymä päästökauppakompensaatio, kuten keskeinen kilpailijamme Saksa on jo päättänyt, muistuttaa Nykänen.

– Metallien jalostus on Suomessa korkean osaamisen ala. Uuteen huippuosaamiseen on tärkeää investoida. Siksi hallituksen on peruttava kaavaillut Tekesin määrärahojen leikkaukset. Tekes, strategisen huippuosaamisen keskittymät SHOKit ja yliopistot ovat keskeisiä, kun uutta menestystä rakennetaan. Nyt pitäisi lisätä eikä vähentää menestykseen tähtäävää tutkimustoimintaa, toteaa Nykänen.

Metallien jalostuksen rakennekatsaus, heinäkuu 2013

 

Lisätietoja:  

toimitusjohtaja Mika Nykänen, Metallinjalostajat ry, puh. 040 825 7329

ekonomisti Petteri Rautaporras, Teknologiateollisuus ry, puh. 050 304 2220

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi