olli rehn
Uutinen

Olli Rehn: Tärkeää huolehtia, ettei kustannuskilpailukyky heikkene

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää tärkeänä, ettei talouden nousu koronakriisistä vaarannu kustannuskilpailukyvyn heikkenemisen takia. Korjausliike olisi kivulias prosessi, ja kilpailukyvyn menettämisellä olisi todennäköisesti pitkäaikaiset kielteiset vaikutukset, kuten finanssikriisissäkin.

− Olennaista on seurata toteutuneiden palkkojen kehitystä kilpailijamaissa ja huolehtia, ettei oma palkanmuodostuksemme aiheuta ongelmia, Rehn tähdensi torstaina Teknologiateollisuus ry:n syyskokouksen seminaarissa.

Rehnin mukaan palkanmuodostus herättää juuri nyt paljon keskustelua Metsäteollisuus ry:n vetäydyttyä liittokohtaisten työehtosopimusten solmimisesta. Työllisyyden ja talouskasvun kannalta on kuitenkin tärkeää, että vientivetoinen koordinaatio toimii vastakin työehdoista sovittaessa.

− Suomessa ei syntynyt muodollisesti vientivetoista mallia, mutta käytännössä kylläkin. Nyt on aiheellista kysyä, miten Suomen mallista pidetään kiinni ja miten sitä kehitetään, Rehn sanoi.

Hän toivoi myös, että paikallisessa sopimisessa päästäisiin eteenpäin. Keskeistä on tällöin luottamuksen lisääminen niin työpaikoilla kuin toimialajärjestöjen välilläkin.

Euroalueella edessä kuoppainen tie

Rehnin mukaan euroalueen toipuminen koronakriisistä on kuoppainen tie. Euroopan keskuspankin ennusteen mukaan bruttokansantuote saavuttaa todennäköisesti vasta 2022 jotakuinkin koronakriisiä edeltävän tason. Todennäköisesti silloinkaan ei olla vielä entisellä kasvu-uralla, ja työttömyys on korkealla.

Rehn kantoi vakavaa huolta Suomen julkisesta taloudesta, jota painaa paitsi koronakriisin tuoma velka myös pitkän aikavälin kestävyysvaje.

− Elvyttävä finanssipolitiikka on perusteltua kuluvana vuonna ja vielä ensi vuonnakin, mutta velkaantumisen trendi pitäisi saada kääntymään. Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan ennen kaikkea parempaa työllisyyttä, mutta lisäksi muun muassa julkisia menoja pienentävä sote-uudistus ja luopuminen eläkeputkesta, hän luetteli esimerkkeinä tarvittavista toimista.

Rehnin mukaan maan hallituksen on vaikea päästä tavoiteltuun 75 prosentin työllisyysasteeseen saati siitäkin eteenpäin pohjoismaiselle tasolle. Syyskuussa työllisiä oli 35 000 vähemmän kuin vuosi sitten, ja työllisyysasteen trendi oli 71,4 prosenttia.

Rehnin lääkkeet Suomen talouden kestävään nousuun

  • Kuluvana vuonna on ollut keskeistä yritysten ja kotitalouksien tukeminen pahimman yli; konkurssiaalto ja suurtyöttömyys on pystytty välttämään.
  • Nyt on tärkeä mutta vaikea tehtävä hillitä viruksen leviämistä niin, ettei samalla tarpeettomasti rajoiteta elinkeinotoimintaa ja ihmisten arkea.
  • Elvyttävälle finanssipolitiikalle on tarvetta toistaiseksi.
  • Elvyttävän rahapolitiikan luoma liikkumatila tulisi käyttää talouksien uudistamiseen EU-maissa, myös Suomessa.
  • Jatkossa on entistä suurempi tarve vahvistaa julkisen talouden kestävyyttä ja kohentaa työllisyyttä rakenteellisilla uudistuksilla.
  • Uudistumiskykyä tarvitaan – sitä soisi löytyvän nyt ja jatkossa.

 

 

Teksti on mukana marraskuun uutiskirjeessä.