Uutinen

SHOKit terävöittävät toimintaansa ja panostavat osaamisen kaupallistamiseen

Strategisen huippuosaamisen keskittymien, SHOKien, päämääränä on vauhdittaa yritysten ja elinkeinoelämän uudistumista ja kilpailukykyä. Toiminnan terävöittäminen, kansainvälinen yhteistyö ja kaupallistaminen ovat entistä vahvemmin SHOK-yhtiöiden agendalla. Yritysten uudistumisen, kasvun ja tki-rahoituksen vahvistamisen odotetaan olevan keskeisessä roolissa myös uudessa hallitusohjelmassa.

SHOK-johtoryhmän huhtikuussa järjestämä keskustelutilaisuus kokosi yli 70 ylimmän johdon edustajaa yrityksistä, yliopistoista, tutkimuslaitoksista, rahoittajaorganisaatioista ja ministeriöistä keskustelemaan keinoista ja toimintamalleista, joilla Suomi saadaan nousuun.  

– Paikalla olleet tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden strategista yhteistyötä tulee edelleen vahvistaa. SHOKit tarjoavat tähän hyvän ja kehittyvän konseptin, totesi tilaisuutta isännöinyt vuorineuvos Stig Gustavson.

– Esimerkiksi kone- ja metallituoteteollisuuden ja tietotekniikka-alan yritysten tki-investoinnit ovat viime vuosina olleet kasvussa niin euromääräisesti kuin liikevaihtoon suhteutettuna. On tärkeää, että myös maan uusi hallitus suuntaa julkisia voimavaroja toimenpiteisiin, jotka vauhdittavat uudistumista ja kasvua. SHOK-toimintaa tulee kehittää pitkäjänteisesti, Stig Gustavson jatkaa.  

Huippuosaaminen ja ekosysteemit, joissa osaamisesta luodaan menestyvää liiketoimintaa, nähdään keskeisinä kasvun ja kilpailukyvyn tekijöinä kaikkialla maailmassa. Keskustelutilaisuudessa julkistettiin alustavat tulokset Tekesin tilaamasta selvityksestä, jossa tarkasteltiin ja vertailtiin eri maiden investointeja ja toimintamalleja SHOK-tyyppiseen toimintaan.  

Strategisen huippuosaamisen kenttä uudistuu – Huippuosaamisesta bisnestä

Kaikki Suomen 6 strategisen huippuosaamisen keskittymää ovat viimeisen vuoden aikana uudistaneet tutkimusagendansa ja fokusoineet toimintaansa aiempaa terävämmin kasvun kärkiin. Tutkimusyhteistyöohjelmien rinnalle SHOKit ovat rakentamassa osaamisen kaupallistamista tukevia toimintamalleja ja instrumentteja. Aikaa tutkimuksesta liiketoimintaan halutaan lyhentää.   

Huippuosaamisen ja merkittävän kasvupotentiaalin tavoittelu lisäävät SHOK-toiminnan ja -verkostojen kansainvälistä kiinnostavuutta. Digitalouteen keskittyvä Digile Oy, Yhdysvaltain kansallinen tutkimuslaitos National Science Foundation (NSF) ja Tampereen teknillinen yliopisto perustavat Suomeen Pohjoismaiden ensimmäisen I/UCRC-ohjelman (Industry & University Cooperative Research Program). Cleantech- ja digitalisaatio-osaamista yhdistävä Fimecc Oy on rakentanut yhteistyötä Keski-Eurooppaan, erityisesti Saksaan. Yhteistyön teemana on teollinen internet (Advanced manufacturing & Industrial Internet).   

Energia-alan Shok Cleen Oy ja biotalouden Fibic Oy ovat yhdistämässä voimansa uudeksi yritykseksi Clic Innovation Oy, jossa yhdistyvät biotalous, cleantech ja digitalisaatio.

Lisätietoja:
Mervi Karikorpi, johtaja, innovaatioympäristö ja uudistuminen; puh. 040 7419801
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Tämä artikkeli on mukana Visio-uutiskirjeessä.