Uutinen

Suomalaisen tietotekniikkatyön hinta pidettävä kilpailukykyisenä

Kansainvälisesti erittäin kilpaillulla tietotekniikka-alalla pärjääminen edellyttää suomalaisilta yrityksiltä jatkuvaa kustannustehokkuutta. Kustannusten nousu on uhka myös julkisen sektorin digitalisoitumiselle, jota olisi nyt kaikin tavoin vauhditettava.

Tietotekniikka-ala (ohjelmistoteollisuus ja palvelut) on syyskuun alussa käynnistänyt omat työehtosopimusneuvottelunsa, joissa pyritään työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiseen maltilliseen lopputulokseen, mikä omalta osaltaan tukisi alan yritysten kilpailukykyä ja tuottavuuskehitystä.

Kokonaisuutena toimiala kasvaa, mutta yritysten väliset erot ovat suuret. Ulkoistuskehitys on kasvattanut palveluliiketoiminnan volyymia, mutta alan kasvu uhkaa hiipua. Tietotekniikka-alan kasvusta ulkoistuksen osuus on merkittävä.

On syytä huomioida, että ulkoistuksessa liikevaihto ja kulut siirtyvät ulkoistavalta yritykseltä ulkoistuspalveluita tuottavalle yritykselle. Ulkoistusliiketoiminta ei näin ollen kasvata Suomen bruttokansantuotetta.

 

Lisää joustavuutta työpaikoille

Työnteon muotoihin on saatava nykyistä suurempaa joustavuutta sopimalla siitä yhdessä työpaikalla. Tietotekniikka-alalla onkin usein halua joustaviin työsopimuksiin, joilla mahdollistetaan esimerkiksi työn ja opiskelun yhteensovittaminen. Joustavuus tukee jäykkiä rakenteita paremmin dynaamisen toimialan kasvua.

Vuoden 2007 alusta lukien tietotekniikka-alan palkat ovat nousseet muita toimialoja nopeammin. Jos kehitys jatkuu, uudet investoinnit suuntautuvat edullisemman kustannustason maihin. Vaarana on, että työpaikat syntyvät ja siirtyvät Suomen ulkopuolelle, jos työntekijän palkan päälle lastataan uusia kustannuksia.

Tietotekniikka-ala on joutunut palkkaamaan osaajia ulkomailla, ja Suomessa työllisyyskasvu on ollut selvästi hitaampaa. Suuret yritykset ovat joutuneet vähentämään henkilöstöään, mutta työllisyyttä on pitänyt toistaiseksi yllä pienempien yritysten samanaikainen kasvu.

 

Digitaalisuuteen panostaminen välttämätöntä

Digitaalisuuteen panostaminen on ikääntyvän ja hupenevan väestön Suomessa täysin välttämätöntä.

Henkilöstökulujen osuus tietotekniikka-alalla on keskimäärin 75 prosenttia yrityksissä tehtävästä lisäarvosta, joten niillä on koko Suomen digitalisoitumisessa keskeinen merkitys. Jos kustannukset jatkavat nousuaan, julkisen sektorin asiakkaalla ei ole välttämättä varaa hankkia alan tuotteita ja palveluja.

Tietotekniikka-ala työllistää Suomessa Teknologiateollisuuden mukaan reilusti yli 50 000 asiantuntijaa. Tästä asiantuntemuksesta tulee huolehtia pitämällä työn hinta asiakkaille kohtuullisena, parantamalla työn laatua ja tuottavuutta sekä panostamalla jatkuvaan koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämä vaarantuu, jos työn hintaa jatkuvasti nostetaan enemmän kuin tuottavuus mahdollistaa.

Tietotekniikkaosaaminen on yksi Suomen harvoista kilpailuvalteista maailmalla ja lisäksi elintärkeää kehitettäessä harmaantuvan Suomen palveluja. Osaamisen säilyttäminen kotimaassa on keskeisessä osassa tulevaisuuden menestyvän Suomen rakentamisessa.

 

Teknologiateollisuus ry:n tietotekniikan DIGI.FI -toimialaryhmän hallitus,

Puheenjohtaja Kimmo Alkio, Tieto Oy

Varapuheenjohtaja Ari Rahkonen, Microsoft Oy

Heikki Nikku, CGI Finland Oy

Hannu Vaajoensuu, Basware Oyj

Harry Nyström, Canon Oy

Ari Rikkilä, Nervogrid Oy

Timo Soininen, Sunduka Oy

Jukka Viitasaari, Teknologiateollisuus ry

 

Lisätiedot:

Johtaja Jukka Viitasaari

Teknologiateollisuus ry

jukka.viitasaari@teknologiateollisuus.fi

Puh. 040 823 5507