nuoret, ammattiosaaminen, teollisuus
Uutinen

Tekniikan ammatillisen koulutuksen palvelukyvystä toimialan yritysten osaamistarpeisiin tehdään laaja selvitys

Teknologiateollisuus, Teollisuusliitto ja 25 ammatillista oppilaitosta ovat tilanneet tekniikan ammatillisen koulutuksen palvelukykyselvityksen. Selvityksen toteuttaa HAMK Edu.

Selvityksessä tarkastellaan ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon palvelukykyä suhteessa teknologiateollisuuden yritysten osaamistarpeisiin eri alueilla, muodostetaan yhteistä kuvaa tulevaisuuden osaamistarpeista sekä tunnistetaan yhdessä elinkeinoelämän ja koulutuksen järjestäjien kesken koulutuksen kehittämistarpeita. Tavoitteena on laatia ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi.

Osaavan työvoiman saatavuus ollut jo pitkään haasteena teknologiateollisuuden aloilla. Tarvittavista 130000 uudesta osaajasta 40 prosentin tulee olla ammatillisen koulutuksen suorittaneita. Työn murros sekä uudet osaamisvaatimukset yhdessä väestökehityksen kanssa tulevat pahentamaan saatavuustilannetta.

”Yritysten toimintaympäristöt muuttuvat vauhdikkaasti ja lisäävät tarvetta uudistaa yritysten toimintaa. Ammatillista koulutusta koskevat tarpeet, odotukset ja vaatimukset kasvavat, ja siksi tarve koulutuksen kehittämiselle ja uudistamiselle työelämää vastaavaksi kasvaa. Parhaimmillaan työelämä uudistaa koulutusta ja koulutus työelämää”, muistuttaa Teknologiateollisuus ry:n osaamispolitiikasta vastaava johtaja Leena Pöntynen.

Selvityksen avulla muodostetaan yhteistä näkemystä tulevaisuuden osaamistarpeista sekä konkreettisista keinoista vastata yhdessä tunnistettuihin tarpeisiin.

”Siksi jalkaudumme myös ympäri Suomea työpajoihin luomaan yhteistä tilannekuvaa ja seuraavia askeleita ”, kertoo Teknologiateollisuuden ammatillisen koulutuksen johtava asiantuntija Eero Manninen.

Selvityksestä HAMK Edussa vastaa tutkijayliopettaja Mika Tammilehto, jolla on pitkä kokemus ammatillisen koulutuksen kehittämisestä.

”Selvityksen tavoitteena on rakentaa nykyistä systemaattisempaa ja laajempaa vuoropuhelua sekä kumppanuutta koulutuksen ja työelämän välille. Tämän avulla voimme jatkossa paremmin vastata teknologiateollisuuden osaamistarpeisiin”, hän toteaa.

Lisää aiheesta:

Selvitys: Teknologiateollisuus tarvitsee 10 vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa – Ikääntyvän Suomen osaajapula uhkaa romuttaa digivihreän talouskasvun

”Metalliteollisuuteen on aina haluajia muilta aloilta, mutta ammattiosaajia ei valmistu tarpeeksi” – Sacometal paikkaa osaajapulaa täydennyskoulutuksella