corridors
Uutinen

Teknologiateollisuuden jäsenkysely: Heikko kysyntä pakottaa myös irtisanomisiin

11.5.2020 klo 8.53
Koronakriisi ja kysynnän jyrkkä supistuminen johtavat myös irtisanomisiin teknologiayrityksissä. Teknologiateollisuuden tuore yrityspulssikysely kertoo, että yli viidennes teknologiayrityksistä on joutunut irtisanomaan henkilöstöä tai yritys valmistautuu irtisanomisiin 1–3 kuukauden sisällä. Lomautuksiin on turvautunut jo lähes 40 prosenttia yrityksistä.

− Tilanne on hälyttävä. Yritysten selkeä viesti on, että irtisanomisia halutaan välttää viimeiseen saakka. Pula osaavasta työvoimasta oli ennen kriisiä merkittävä kasvun este. Yhä useamman yrityksen päätyminen irtisanomisiin viestii kuitenkin siitä, että yritykset arvioivat koronan aiheuttaman matalasuhdanteen jatkuvan vielä pitkään. Muutoin osaavasta työvoimasta ei hevin lähdettäisi luopumaan, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras.   

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n viime viikolla tekemään neljänteen koronapulssikyselyyn jäsenyrityksille. Kyselyyn vastasi noin 600 keskeistä teknologiayritystä, ja sillä selvitettiin koronakriisin vaikutuksia suomalaisen teknologiateollisuuteen. Teknologiateollisuus tuo noin puolet Suomen kaikista vientituloista, joten tiedot ovat olennaisia pyrittäessä arvioimaan kriisin taloudellisia vaikutuksia.

Tuore yrityspulssi vahvistaa jo aiemmista kyselyistä saadun tiedon, että kysynnän hiipuminen on nyt ehdottomasti suurin koronan aiheuttama ongelma teknologiayrityksille. Ensimmäiset uutiset vientimaiden varovaisesta avautumisesta eivät ole muuttaneet tilannetta.

Peräti 73 prosenttia alan teollisuusyrityksistä sanoo, että liikevaihto jää tänä vuonna pienemmäksi kuin viime vuonna ja neljännes arvioi liikevaihdon ottavan takapakkia yli 20 prosenttia. Teknologiateollisuuden palvelutoimialoilla (suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikan palveluala) liikevaihdon supistumista ennakoi 65 prosenttia yrityksistä ja 10 prosenttia yrityksistä sanoo, että pudotus on yli 20 prosenttia.

− Vientiyritysten näkymä synkkenee, ja pahin on todellakin edessä vasta lomien jälkeen syksyllä ja loppuvuodesta. Tämä on tärkeää muistaa kaikessa päätöksenteossa. Suomella ei ole varaa siihen, että vientiyrityksiä alihankintaketjuineen ja osaamispääomineen katoaisi laajasti koronakriisin takia, Rautaporras tähdentää.

Kyselyn mukaan lomautukset ovat alkaneet viikko viikolta yhä useammassa yrityksessä. Lähes 40 prosenttia teknologiayrityksistä on jo lomauttanut henkilöstöä, ja noin 30 prosenttia yrityksistä valmistautuu lomautuksiin tai uusimaan jo päättyneen lomautuksen.

Koronapulssikyselyn tulokset 11.5.2020

Lisätiedot:
Pääekonomisti Petteri Rautaporras, puh. 050 304 2220