Uutinen

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 4/2012: Suomilaivan pohjassa on reikä - jatkuuko tanssi?

Suomalaisten yritysten kyky saada tilauksia ja työllistää on heikentynyt dramaattisesti. Tilanteessa, jossa nykyinenkään kilpailukyky ei tuo tilauksia Suomeen, yrityksille tulee lisää kotoperäisiä rasitteita. Työttömyys kasvaa vääjäämättä ja julkisen talouden ahdinko syvenee. Suomi kaipaa päätöksiä, jotka pitkäjänteisesti tähtäävät samaan maaliin eli kasvuun ja Suomen kilpailukyvyn parantamiseen.

Teknologiateollisuuden tilastot kertovat synkkää tarinaa. Sekä uusien tilausten että tilauskannan lasku ovat voimistuneet syksyn aikana. Tilausten väheneminen on laaja-alaista ja koskettaa teknologiateollisuuden kaikkia toimialoja. Yritysten saamat tarjouspyynnöt ovat niin ikään vähentyneet viime kuukausina.
- Hallituksen päätöksenteossa kriisi ei näy. Tätä rataa työttömyys kasvaa varmasti, painottaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Turunen vaatii yritysten kilpailukykyä heikentävälle säädösryöpylle stoppia.
- Toisaalta on myös lupauksia, joilla tuettaisiin teollisuuden ja koko elinkeinoelämän uusiutumista. Nyt meillä ei ole kuitenkaan riittävästi tietoa, toteutuvatko lupaukset, sanoo Turunen.
Samaan aikaan, kun Suomessa odotellaan, keskeiset kilpailijamaamme ottavat lisää etumatkaa.
- Suomen kanssa tuotannollisista investoinneista kilpailevat eurooppalaiset maat ovat parantaneet asemiaan. Esimerkiksi Tsekki, Puola ja Viro ovat kilpailukyvyltään selvästi meitä edellä ja lähempänä Euroopan markkinoita. Tällaista etumatkaa meillä ei ole varaa tarjota, korostaa Turunen.
- Yrityksillä on täysi työ, että tilauksia saadaan kotiin. Tässä ne tarvitsevat kaiken tuen suomalaiselta toimintaympäristöltä. Kasvun ja kilpailukyvyn pitäisikin olla ykkösasioita poliittisessa päätöksenteossa, Jorma Turunen vaatii.

Uudet tilaukset vähenivät dramaattisesti

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa oli tammi-heinäkuussa kolme prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla, mutta noin viidenneksen alemmalla tasolla kuin syksyllä 2008.
Teknologiateollisuudessa sekä uusien tilausten että tilauskannan lasku ovat voimistuneet syksyn aikana. Tilausten väheneminen on laaja-alaista ja koskettaa teknologiateollisuuden kaikkia toimialoja. Yritysten saamat tarjouspyynnöt ovat niin ikään vähentyneet viime kuukausina.
Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä-syyskuussa euromääräisesti 20 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2011 ja 14 prosenttia vähemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa. Yrityksistä 68 prosenttia raportoi uusien tilausten vähenemisestä verrattuna huhti-kesäkuuhun ja 23 prosenttia tilausten lisääntymisestä.

Tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa 10 prosenttia pienempi kuin samaan aikaan vuonna 2011 ja 5 prosenttia pienempi kuin kesäkuun lopussa.

Yritysten saamat tarjouspyynnöt vähenivät lokakuussa verrattuna loppukesän tilanteeseen lähes kolmanneksessa yrityksistä, kun niiden lisääntymisestä kertoi seitsemän prosenttia yrityksistä.
Viime kuukausien tilaus- ja tarjouspyyntökehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan lähikuukausina alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan.

Pk-yritysten kannattavuus koetuksella

Monien teknologiateollisuuden pk-yritysten haasteena on myös kannattavuuden heikko taso ja kehitys. Lokakuussa kerättyjen tietojen mukaan alihankkijayrityksistä lähes 30 prosenttia kertoo kannattavuutensa heikosta tasosta, viidennes hyvästä tasosta ja puolet sen tyydyttävästä tasosta. Tulevien kuuden kuukauden aikana yrityksistä kolmannes arvioi kannattavuutensa heikkenevän, runsas 10 prosenttia paranevan ja lähes 60 prosenttia pysyvän ennallaan.
Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstön määrä Suomessa on polkenut paikallaan vuosien 2009 ja 2010 pudotuksen jälkeen, mutta kesän jälkeen on tapahtunut käänne heikompaan. Henkilöstöä oli syyskuun lopussa kaikkiaan noin 300 000, josta 10 000 henkilöä oli lomautusjärjestelyjen piirissä. Talouskriisiä edeltävänä vuonna 2008 alan yrityksissä henkilöstöä oli 329 000. 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 09 192 3310 ja 0500 445 444

viestintäjohtaja Mika Nykänen, puh. 040 825 7329

pääekonomisti Jukka Palokangas, puh. 09 192 3358 ja 040 750 5469

Mediatilaisuuden esitysmateriaali (pdf)

Tilanne ja näkymät 4/2012 -raportti (pdf)