Uutinen

Teknologiateollisuus vastustaa pakollista vastuullisuusjärjestelmää

EU-komissio on ehdottanut asetusta vastuullisuusjärjestelmän luomiseksi konfliktialueilta peräisin oleville neljälle metallille ja niiden malmeille (tantaali, kulta, volframi ja tina). Teknologiateollisuus tukee toimia vastuullisen hankintaketjun toteuttamiseksi, jos se ei aiheuta ylivoimaista byrokratiaa. EU-parlamentin muutosesitykset ovat huolestuttavia.

Komission esityksessä tarkastelu rajautuu raaka-aineiden maahantuontiin EU:n alueelle. Byrokratiaa vähentää huomattavasti se, että sulattamot tai jalostamot toimivat kontrollipisteinä ja näin metalleja sisältävät valmiit tuotteet ja laitteet eivät enää olisi vastuullisuustodistamisen piirissä.

Asetus on käsittelyssä Euroopan parlamentissa. Raportoijan luonnoksessa esitetään järjestelmän tekemistä pakolliseksi, soveltamisalan laajentamista koskemaan kaikkea toimintaa, ei vain maahantuonnin kontrollointia. Raportti esittää myös seuraavassa vaiheessa soveltamisalan laajentamista muihin metalleihin. 

Teknologiateollisuuden mielestä lainsäädännön tulee olla toteuttavissa ja valvottavissa olevaa, määrittelyt ja rajaukset selkeitä, jotta turha byrokratia vältetään. Parlamentin olisi ymmärrettävä asetuksen vaikutukset. Toivomme ongelman ratkaisua itse konfliktialueilla toteutettavilla toimenpiteillä, ettei eurooppalainen teollisuus kärsi ylimääräisestä todistamisen ja konsulttien palkkaamisen velvoitteista. Rajaus pelkkään maahantuontiin on olennaista.

Teknologiateollisuus odottaa, että EU kävisi Yhdysvaltojen kanssa neuvotteluja EU-järjestelmän yhteensopivuudesta Yhdysvaltojen lainsäädännön kanssa. Yritysten näkökulmasta pitäisi välttää tilanne, jossa eri markkinoilla vaaditaan erilaisia todistuksia ja todistamista, myös EU:n sisämarkkinoilla.

Teknologiateollisuus edellyttää asetukseen joitakin tarkennuksia, mm. konfliktialueiden tarkempaa määrittelyä ja sitä että asetus koskee vain sulattamojen ja jalostamojen raaka-aineiden maahantuontia ja että se on vapaaehtoiseen sertifiointijärjestelmään perustuva. Suurten yritysten pitäisi voida raportoida yhdelle viranomaiselle usean maan viranomaisen sijaan.

Asetusesitys (pdf)

Lisätietoja:
Jouni.Lind@teknologiateollisuus.fi

 

Tämä uutinen on mukana Visio-uutiskirjeessä, jonka voit tilata täältä.